Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Представник Порошенка не прийшов в КС судитись з "Оппоблоком"

Четвер, 5 липня 2018, 12:37

Конституційний суд переніс розгляд скарги на закон про освіту, поданий депутатами від "Опозиційного блоку" і групи "Відродження".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відзначається, що суд не зміг приступити до розгляду справи через неявку представника Петра Порошенка.

"Суддя доповідач у справі Ігор Сліденко заявив, що розгляд цієї справи без участі представника президента неможливо, оскільки фактично не можна встановити позицію глави держави з цього питання", – йдеться в повідомленні.

Крім того, він зазначив, що причина неявки представника невідома, і що він систематично не з'являється на засіданнях Конституційного суду.

Нардеп від "Оппоблоку" Василь Німченко, який представляв групу скаржників, запропонував обмежиться зверненням, яке Порошенко направив до Конституційного суду.

"Постійний представник Верховної Ради України в Конституційному Суді також сказав, що засідання можна продовжувати", – зазначає агентство.

Однак колегія суддів вирішила перенести засідання, щоб з'ясувати причину неявки представника президента.

"Наша позиція полягає в тому, що закон про освіту, навпаки, розширює права національних меншин", – підкреслила в коментарі журналістам міністр освіти Лілія Гриневич.

У жовтні 2017 року партія "Опозиційний блок" подала до Конституційного Суду звернення про скасування закону про освіту, ухваленого Верховною Радою 5 вересня.

Як відомо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила закон, який запускає освітню реформу, але деяких політиків, зокрема й за межами України, обурила 7 стаття цього документу, яка зобов’язує вести навчання українською мовою.

25 вересня президент Петро Порошенко підписав новий закон "Про освіту"попри критику.

Угорщина поскаржилась ОБСЄ, ООН і ЄС на український закон про освіту. Такий же намір мали Болгарія, Румунія та Греція. Президент Молдови Ігор Додон закликав Україну відмовитися від "несправедливого освітнього закону".

Україна звернулася до Ради Європи та Венеційської комісії по експертизу закону про освіту.

Венеціанська комісія прийняла рішення щодо положень нового закону, в якому йдеться, що сприяння посиленню державної мови та її обов’язковість для всіх громадян є "законною і навіть похвальною метою держави".

Окрім того, Венеціанська комісія у своєму висновку зазначила, що Україні варто внести зміни у "мовну статтю" закону "Про освіту", переглянувши заборону викладання російською мовою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...