НАТО не готове запросити Україну до програми розширених можливостей - посол

Четвер, 5 липня 2018, 21:52

НАТО поки не готове запросити Україну до програми для особливих партнерів Enhance Opportunity Program.

Про це заявив голова представництва України при НАТО Вадим Пристайко в інтерв’ю "Укрінформ".

"Чи готове НАТО зараз запросити Україну до цієї програми? Ні. Черговий трирічний огляд ефективності програми завершився півроку тому. Всі п’ять учасників, а це Австралія, Фінляндія, Грузія, Йорданія та Швеція, "перезапрошені" до участі в його роботі й надалі. Ми беремо участь в переговорах із цього питання. Не думаю, що ця робота буде завершена до саміту", - сказав Пристайко.

Він зазначив, що ця програма на сьогодні дозволяє об’єднати довкола НАТО клуб найближчих партнерів, які з різних причин не є союзниками, але готові тісно взаємодіяти, часто в технічних питаннях, в ході спільних операцій та навчань.

"Тобто, суто формально ця програма не є "проривом" чи навіть механізмом євроатлантичної інтеграції. І хоча Україна із готовністю бере участь в усіх форматах взаємодії, ми також маємо цінувати ту близькість із Альянсом, яку дає нам статус Особливого партнера, яким є наша держава для Альянсу", - зазначив посол.

Зазначимо, що у жовтні 2017 року Пристайко припускав, що українська заявка на вступ до програми буде підтримана до цьогорічного саміту НАТО.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News