США звинуватили РФ у тиску на незалежні ЗМІ через штраф Радіо Свобода

Субота, 7 липня 2018, 21:41

Держдепартамент США звинуватив владу Росії в тиску на незалежних журналістів у зв'язку з так званим законом про ЗМІ - "іноземних агентів".

Як пише Радіо Свобода, речниця Держдепартаменту Хезер Науерт заявила, що російська влада навмисно використовує цей закон тільки щодо американських ЗМІ - "Голосу Америки" та Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода.

Так вона прокоментувала рішення московського суду про штраф щодо медіакорпорації, до складу якої входить і Російська служба Радіо Свобода.

Науерт також засудила поправку до закону, що перебуває на розгляді Державної думи, - про можливість внесення фізичних осіб, які співпрацюють із зарубіжними ЗМІ, до числа "іноземних агентів".

"Сполучені Штати знову закликають Росію... дотримуватися основних прав, включаючи свободу висловлювання", - заявила Науерт.

Раніше представник ОБСЄ зі свободи медіа Арлем Дезір піддав критиці рішення суду щодо Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, заявивши, що закон про ЗМІ - "іноземних агентів" скорочує простір свободи преси в Росії.

Виконавчий директор американської Ради керуючих з питань мовлення (BBG) Джон Ленсінг назвав рішення суду атакою на незалежні медіа, які працюють в інтересах російської аудиторії.

Він підкреслив, що закон "про іноземних агентів" був застосований лише до медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода - некомерційної організації, що фінансується Конгресом США, і до "Голосу Америки".

При цьому міжнародне мовлення США захищене законодавством, яке гарантує медійним компаніям редакційну незалежність у визначенні їх контенту. Тому ні РВЄ/РС, ні хтось, хто працює на цю компанію не є агентом уряду Сполучених Штатів - йдеться в заяві.

5 червня мировий суддя Тверського району міста Москви призначив штраф медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода в розмірі 100 тисяч рублів за позовом Міністерства юстиції Росії - за "ненадання органам державної влади фінансової інформації, яка витікає з обов'язків неурядової організації, яка виконує функції іноземного агента".

Як роз'яснила в ході судового засідання юрист РВЄ/РС, корпорація не могла подати документи в строк, оскільки Міністерство юстиції Росії, незважаючи на неодноразові звернення, не роз'яснило точний порядок їх заповнення і сам порядок звітності для ЗМІ - "іноземних агентів".

25 листопада 2017 року президент РФ Володимир Путін підписав закон, що дозволяє прирівнювати зарубіжні ЗМІ до іноземних агентів.

5 грудня 2017 року міністерство юстиції Російської Федерації включило до списку іноземних агентів дев'ять ЗМІ, зокрема "Голос Америки", "Радіо Свобода" й телеканал "Настоящее время".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...