Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Київводоканал" назвав причину підтоплення розкопок на Поштовій

П'ятниця, 10 серпня 2018, 14:21

Зону археологічних розкопок на Поштовій площі у Києві затопило через тріщину у заглушці водоводу.

Про це повідомляє прес-служба "Київводоканалу".

"Було визначено, що аварія сталася через тріщину у заглушці водоводу. Зараз бригада відкачала воду з місця розкопок", - зазначили у відомстві.

Також у прес-службі додали, що ремонтні роботи відбудуться вночі, наразі вони неможливі через дорожній рух.

Крім того, голова інформаційного управління "Київводоканалу" Вікторія Яковлєва у коментарі "Радіо Свобода" пояснила, що подібні прориви відбуваються близько 30 разів на день.

"Аварія усунена, сьогодні вночі заварені свищі, які там були, бо труба ця стара, 80-х років. На даний час вода туди не надходить, але ви бачите, що і зараз вона просочується через ґрунт. Це пов’язано, по-перше, з тим, що було багато дощів, ґрунт насичений водою дуже сильно, плюс додалася ця аварійна ситуація на "п’ятисотці" (трубі діаметром у 50 сантиметрів – ред.)", – пояснила Яковлєва.

За її словами, якби дренажна система працювала так, як потрібно, то не було б такого великого накопичення води - вона відводилася б у дощову каналізацію.

У ніч на 9 серпня археологічну пам'ятку на Поштовій площі у Києві почало затоплювати.

Про це повідомив депутат Київради Сергій Гусовський, який вважає, що всьому виною бездіяльність і безвідповідальність чиновників.

10 серпня активісти на Поштовій перекрили для перехожих територію навколо розкопок та на 5 хв перекрили автомобільний рух на Володимирському узвозі.

Таким чином люди намагаються привернути увагу влади до підтоплення місця розкопок.

У 2015 році на Поштовій площі під час розкопок було виявлено частину вулиці середньовічного Києва.  

Глава Мінкультури заявив, що забудовник Поштової площі, де планується звести підземний ТЦ,  мусить змінити проект забудови. Згодом на розкопках стався обвал ґрунту і археологи призупинили роботи.

Згодом стародавню вулицю засипали землею – нібито щоб зміцнити розкоп і захистити його від дощу і сонця. Мер Києва Віталій Кличко запевняв, що археологічну знахідку на Подолі збережуть, але це досі не зроблено.

21 червня 2018 р. влада Києва, попри тиск громадськості, ухвалила двояке рішення: пообіцяла зберегти артефакти Поштової площі, але не розірвала інвестиційний договір на будівництво ТРЦ у історичному місці столиці.

Кличко заявив, що музей на Поштовій площі все-таки буде.

5 липня Верховна Рада рекомендувала уряду створити на Поштовій площі Києва музей і заборонити будівництво торгово-розважального центру.

Згідно з документом, Кабмін має вжити заходи для збереження об’єктів історико-культурної спадщини на Поштовій площі.

7 серпня Київська міська держадміністрація закликала Міністерство культури внести "Ділянку прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (XI-XIX ст.) на Поштовій площі" до Державного реєстру нерухомих пам’яток. У Мінкульті пообіцяли це зробити.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування