Луценко про збережену посаду Холодницького: не повертаймося до часів Пшонки

Четвер, 2 серпня 2018, 15:59
Луценко про збережену посаду Холодницького: не повертаймося до часів Пшонки

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що лише КДКП була вповноважена виносити рішення про догану чи рекомендацію про звільнення керівника САП Назара Холодницького.

Про це він заявив на брифінгу 2 серпня.

"Цей орган виніс рішення не таке, про яке я клопотав, але якщо ми хочемо запровадити нові інституції, ми маємо з повагою ставитися до одностайного рішення КДКП про те, що вони не вбачають можливості звільнення Холодницького", - сказав він.

Він додав, що наступного тижня КДКП опублікує причини свого рішення.

"Це ще не кінець історії, якщо буде звернення Ситника (директора НАБУ – ред.) про бажання оскаржувати цю справу, то КДКП надасть таке рішення і її можна буде оскаржити в законом встановлених інстанціях", - пояснив генпрокурор.

"Якщо надійдуть інші звернення щодо ймовірних порушень пана Холодницького, то вони будуть розглянуті точно так же і в такому ж порядку", - пояснив Луценко.

За його словами, закон один для всіх без виключень для генпрокурора.

"Закон полягає в тому, що Луценко не повинен приймати рішення, інакше ми всі повернемося назад до пам’ятного Пшонки", - наголосив він.

Очільник ГПУ повідомив, що як тільки до нього дійде рішення КДКП він підпише наказ про те покарання для Холодницького, яке визначила КДКП.

Також він додав, що у ГПУ не готували проект підозри Холодницькому.

"У підрозділах Генеральної прокуратури не готували проект підозри Холодницькому. Ця справа знаходиться в слідстві СБУ, вона переведена туди, тому що прокуратура втратила право слідства за нововідкритими справами, якщо слідство СБУ буде вбачати можливість винесення підозри Холодницькому я, як Генпрокурор, їх підтримаю", - додав Луценко.

Прокурор наголосив на вагомості підстав для того, щоб обвинувачувати когось в кримінальному правопорушенні, а не дисциплінарному.

"Щоб обвинувачувати когось у впливі на свідка, який має дати завідомо неправдиві покази, треба встановити, що ці покази були дійсно завідомо неправдиві. Якщо пан Холодницький спілкується зі свідком, а потім свідок дає, як хтось вважає, неправдиві покази, то треба це довести", - підсумував він.

Також, за його словами, наразі є багато звинувачень у розголошенні інформації, тому посадові особи ГПУ, НАБУ, САП, СБУ, МВС і всіх інших правоохоронних органів мають припинити позаслужбове "сам на сам" спілкування зі свідками і фігурантами справи і навіть з журналістами чи депутатами.

1 серпня стало відомо, що Департамент із розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури навесні готував текст підозри керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому, але поки що її не оголосять.

Про підозру коротко повідомлялось 31 березня 2018 року, вона складалась з двох епізодів.

Перший стосується підбурення Холодницьким свідка до завідомо неправдивих свідчень під час провадження досудового розслідування, поєднане із штучним створенням доказів захисту. Йдеться про провадження щодо спроби дачі хабара в.о. міністру охорони здоров’я Уляні Супрун.

Другий епізод стосується втручання в діяльність судді з метою завадити виконанню ним службових обов’язків та домогтися винесення неправосудного рішення.

Як відомо, 26 липня комісія прокурорів вирішила притягнути до дисциплінарної відповідальності та накласти на Холодницького стягнення у вигляді догани.

30 березня генпрокурор Юрій Луценко попросив Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів розглянути зняття з посади керівника САП Холодницького.

Пізніше стало відомо, що справу стосовно Холодницького веде Генпрокуратура із застосуванням обладнання НАБУ.

Читайте також: Злочин без кари. Висновок у справі Холодницького

Пішов у напад. Як Холодницький захищатиметься від Ситника з Луценком

Генерале Холодницький - на вихід

Альона Мазуренко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
13:24
"Держоператор тилу" за невиконання контракту відсторонив постачальника продуктів для армії
13:24
Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії
13:20
СБУ повідомила про підозру гауляйтерам ЗАЕС, які від’єднували її від енергосистеми України
13:15
хокейЗбірна України зіграє на чемпіонаті світу в Дивізіоні 1В: розклад матчів
13:10
мапаВ Україні ще два дні дощитиме
12:54
Суд виніс вирок солдату-строковику, який розстріляв нацгвардійців у Дніпрі в 2022 році
12:44
У Росії знову вирішили обійтися без ходи "Безсмертного полку" на 9 травня
12:40
ДП "Документ" повідомило, що тимчасово не видає готові документи за кордоном
Усі новини...