Суд зобов'язав банк перерахувати 2 мільйона доларів фірмі, яку пов'язують з Мартиненком

П'ятниця, 3 серпня 2018, 02:30

Господарський суд Києва задовольнив позов ДП "Східний гірничо – збагачувальний комбінат" і зобов’язав "Укргазбанк" перерахувати 1,98 мільйона доларів австрійській компанії Steuermann Investitions – und Handelsgesellschaft GmbH.

Про це повідомляє "Судовий репортер".

Як відомо, раніше "Укргазбанк" не прийняв платіжне доручення "СхідГЗК" щодо перерахування еквіваленту 1,98 млн доларів у валюті "євро" на рахунок австрійської фірми Steuermann Investitions – und Handelsgesellschaft GmbH за поставлений товар – урановий оксидний концентрат. 

"СхідГЗК" зазначало, що це унеможливлює виконання зобов’язань перед контрагентом і загрожує застосуванням штрафних санкцій.

У свою чергу, "Укргазбанк" посилався на лист Національного банку України від 29.08.2016 "Про перелік іноземних банків, діяльність яких може бути пов’язана з проведенням ризикових фінансових операцій". Meinl Bank AKTIENGESELLSCHAFT, в якому відкрито рахунок фірми Steuermann,  внесено до цього переліку, у зв’язку з чим "Укргазбанк" вважав за неможливе перерахувати кошти. "Укргазбанк" пропонував "СхідГЗК", щоб компанія Steuermann змінила банк на інший, якого нема в списку НБУ.

В якості третьої сторони у справу вступила Спеціалізована антикорупційна прокуратура. У заяві про вступ у справу керівник САП Назар Холодницький посилався на так звану "справу Мартиненка", де досліджувались обставини укладення та виконання контракту, на підставі якого видано спірне платіжне доручення. Холодницький вважає, що позовні вимоги ДП "СхідГЗК" суперечать інтересам держави.

2 серпня САП у суді представляв прокурор Ігор Семак.

"Було відомо, що частина коштів, які виводяться "СхідГЗК" з України потім Meinl Bank скидаються на офшорні компанії, які використовують ці кошти для оплати витрат колишнього керівництва "СхідГЗК", – сказав він.

Прокурор вважає, що "Укргазбанк" не блокує платіжні операції "СхідГЗК" і Steuermann, однак ці операції мають здійснюватися через банк, де немає ризику відмивання грошей через фіктивні контракти.

Третіми сторонами у справі суд також залучив Міністерство енергетики та вугільної промисловості і Національний банк.

2 серпня на судові дебати від Нацбанку ніхто не з’явився. Представник Міністерства енергетики сказав, що покладається на розсуд суду.

Нагадаємо, 9 січня 2018 року детективи НАБУ надали колишньому народному депутату Миколі Мартиненку та його захисникам доступ до матеріалів справи про заволодіння коштами ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" та ДП "НАЕК "Енергоатом".

У випадку ДП "СхідГЗК" йдеться про розтрату 17,28 млн доларів на закупівлях уранового концентрату, а щодо "Енергоатому" - 6,4 млн євро за контрактами з чеською компанією SKODA JS на постачання обладнання для атомних станцій.

На початку 2016-го Мартиненко добровільно склав мандат народного депутата. Це сталося після того, як в Україні стало відомо, що щвейцарська прокуратура розслідує справу проти Мартиненка щодо можливого отримання 30 млн франків хабара від чеської компанії SKODA JS  за перемоги на тендерах. 

Як відомо, раніше Мартненко був головою комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу. У парламенті він входив до фракції "Народного фронту".

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...