"Комітет захисту журналістів": Асєєва змусили прирівняти свої репортажі до шпигунства

Четвер, 23 серпня 2018, 09:09

Базована в Нью-Йорку міжнародна організація "Комітет захисту журналістів" (CPJ) обурена трансляцією в ефірі російського державного каналу "Россия 24" інтерв’ю з полоненим в ОРДО українським журналістом Станіславом Асєєвим (Васіним), в якому він нібито зізнається у шпигунстві.

Про це йдеться в заяві організації, опублікованій 22 серпня.

"Комітет захисту журналістів засуджує трансляцію російським державним телеканалом "Росія 24" інтерв`ю зі Станіславом Асєєвим, українським журналістом, який протягом більше року утримується проросійськими сепаратистами, в якому він неправдиво зізнався у шпигунстві на користь України", - йдеться в заяві.

CPJ також повторює свій заклик негайно звільнити Асєєва.

"В інтерв'ю журналістам "Россия 24" Асєєв, виглядаючи виснаженим і знервованим, заявив, що він шпигував на користь українських розвідувальних служб, що відповідає звинуваченням, висунутим проти нього владою невизнаної, самопроголошеної Донецької Народної Республіки, яку часто називають російською абревіатурою ДНР", – зазначає "Комітет захисту журналістів".

Організація також підкреслює, що репортер "Россия-24", який проводив бесіду, не навів ніяких фактичних даних, окрім своєї критики щодо діяльності Асєєва.

"Поміщення ув'язненого журналіста перед камерою і, очевидно, змушування його прирівняти свої репортажі до шпигунства є обурливими", - сказав заступник виконавчого директора "Комітету захисту журналістів" Роберт Магоуні.

"Ми вимагаємо, щоб Станіслав Асєєв був негайно звільнений з-під варти сепаратистів і повернувся на територію, контрольовану Україною. Росія повинна використати свій вплив, щоб це сталося", - додав він.

17 серпня телеканал "Россия-24" показав програму, в якій полонений журналіст Станіслав Асєєв нібито підтверджує, що працював на українську розвідку. Бойовики вперше показали Асєєва з моменту затримання.

Українська сторона в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі вимагатиме негайно допустити до Асєєва координатора ОБСЄ Тоні Фріша.