У Росії вченого підозрюють у зливі НАТО секретів про ракетні комплекси

П'ятниця, 3 серпня 2018, 11:05

У Росії вченого Віктора Кудрявцева підозрюють в передачі спецслужбам країн НАТО, в тому числі США, інформації про застосування гіперзвукових технологій у бойових ракетних комплексах "Авангард" і "Кинджал".

Як пише "Коммерсант", ідеться про 74-річного працівника Центрального науково-дослідного інституту машинобудування.

ФСБ звинувачує його в державній зраді (ст. 275 КК РФ) – і апеляційна інстанція Московського міськсуду в закритому режимі відхилила скаргу вченого на арешт.

За версією контррозвідників, Кудрявцев під виглядом наукової співпраці з бельгійським Фон Карманівським інститутом гідродинаміки (Von Karman Institute for Fluid Dynamics) передавав спецслужбам країн НАТО, в тому числі США, секретну технічну інформацію про ракетні комплекси.

За версією захисту Кудрявцева, він понад 20 років не мав доступу до секретних даних і "в новому тисячолітті з секретними даними не працював".

За деякими даними, це могло бути пов'язано в тому числі з тим, що дочка вченого проживає в США.

Співробітник ЦНДІмаш провину не визнає, свідчень у справі не дає і каже, що не розуміє суті пред'явленого йому звинувачення.

За даними захисту, приводом для арешту Кудрявцева стали дані, отримані ФСБ в ході допиту його колишнього керівника Володимира Лапигіна (цього 76-річного вченого у вересні 2016 року засудили до 7 років позбавлення волі за держзраду).

Кудрявцева затримали вранці 20 липня в його квартирі. При затриманні та обшуку в квартирі, гаражі, машині і на дачі вченого були присутні поняті, які мають другий ступінь допуску до держтаємниці.

За один день слідство встигло пред'явити Кудрявцеву звинувачення і домогтися його арешту в суді, а оперативники провели обшуки в підмосковному Королеві за 20 адресами – передбачалося, що затриманих може бути більше.

Зміст листування Кудрявцева з бельгійським інститутом поки тримають у таємниці.

Провідний науковий співробітник НДІ механіки МГУ Андрій Цатурян припускає, що може йтися про грантову програму FP7 Space, в якій у 2011-2013 роках брали участь п'ять європейських наукових організацій, зокрема три російські – ЦНДІмаш, Центральний аерогідродинамічний інститут та Інститут теоретичної і прикладної механіки імені Христиановича Сибірського відділення РАН.

За даними "Ъ", контррозвідники після багатомісячної оперативної розробки Кудрявцева вважають, що наукове листування з бельгійським інститутом було прикриттям для передачі спецслужбам країн НАТО даних про гіперзвукові технології для ракетних комплексів "Авангард" і "Кинджал" (перший класу "земля – ​​земля", другий класу "повітря – земля").

Тим часом, американські спецслужби підозрюють у шпигунстві на користь РФ росіянку, яка більше 10 років пропрацювала в посольстві США в Москві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...