З початку року у Середземному морі потонули понад 1500 біженців - ООН

Неділя, 5 серпня 2018, 04:34

За перші сім місяців 2018 року при спробі потрапити в Європу у Середземному морі потонули понад 1,5 тисячі біженців - за червень і липень кількість загиблих перевищила 850 осіб.

Про це повідомили в  Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR), передає DW.

"Таким чином, морський шлях до Європи через Середземне море є найбільш смертоносним у всьому світі.

Зростання кількості загиблих при спробі потрапити морським шляхом в Європу викликає особливу тривогу, якщо взяти до уваги загальне скорочення числа громадян, які відправляються в таку подорож", - йдеться у заяві.

За даними ООН, з січня по липень 2018 року таких людей налічувалося 60 тисяч - вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року.

На даний момент більшість біженців через Середземне море прибувають до Іспанії (понад 23,5 тисячі за перші сім місяців 2018 року), в Італії цей показник становив 18,5 тисячі, у Греції - 16 тисяч.

Представник офісу UNHCR у Німеччині Мартін Ренч, коментуючи звіт ООН, закликав європейські країни зберегти службу порятунку біженців в Середземному морі.

За словами політика, Європа має взяти на себе відповідальність за порятунок людей, і свій внесок повинна зробити кожна країна.

Водночас повноважний представник UNHCR в середземноморському регіоні Венсан Коштель закликав усі держави вздовж маршрутів біженців вжити заходів для ліквідації бізнесу перевізників нелегальних мігрантів.

"Необхідно притягнути їх до відповідальності, щоб уникнути нових жертв. Поки всі країни на маршрутах біженців не об'єднають зусилля проти перевізників, трагедії будуть продовжуватися", - підкреслив Коштель.

У свою чергу глава МЗС Німеччини Хайко Мас закликав досягти якнайшвидшого вирішення проблеми, пов'язаної з прийомом врятованих в Середземному морі мігрантів.

Маас вважає, що не варто примушувати всі 28 країн Європейського союзу приймати цих людей.

За його словами, ті держави, які не беруть участь у розподілі біженців, повинні брати участь у вирішенні інших проблем, зокрема, в усуненні причин нелегальної еміграції в Європу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування