Костенко приїхав у Київ

Понеділок, 6 серпня 2018, 19:27
Костенко приїхав у Київ
Укрінформ

Звільнений з російської в’язниці українець Олександр Костенко приїхав до столиці.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Костенко приїхав до свого будинку. Там він хвилину поговорив із журналістами та пішов додому в супроводі омбудсмена Людмили Денісової та матері", - зазначає агентство.

Він розповів журналістам, що найближчим часом повинен поспілкуватися з українськими спецслужбами.

"Я ще зараз не буду нічого коментувати тому, що... зі спецслужбами ще поговорю",- сказав Костенко, відповідаючи на питання про наявність у нього російського паспорта.

 
Фото: Анатолій Сірик
 
Фото: Анатолій Сірик

3 серпня засуджений в анексованому Росією Криму Олександр Костенко вийшов на свободу.

Йому дали квартиру в гуртожитку Києва.

За версією російського слідства, 18 лютого 2014 року в ході "масових заворушень" в Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітнику кримського спецпідрозділу "Беркут". Активіст начебто кинув камінь у бійця "Беркуту".

Також силовики стверджували, що він без дозволу, незаконно зберігав удома нарізну зброю. Костенко не визнав звинувачень.

15 травня 2015 року підконтрольний Кремлю суд дав йому 4 роки й 2 місяці, пізніше покарання зменшили до 3 років 6 місяців позбавлення волі.

Водночас, в Україні у 2014 – 2015 роках Костенко проходив у справі про незаконне зберігання зброї разом із іншим кримчанином Станіславом Красновим.

Костенка та Краснова затримали у травні 2014 року зі зброєю. СБУ називала їх тоді "диверсантами" та "учасниками терористичної групи", говорила, що кримчани "готували низку акцій диверсійно-підривного характеру" та "збирали і передавали своїм російським координаторам інформацію щодо перебігу подій".

У судових рішеннях йдеться, що Костенко не з'являвся до суду, слідство не могло встановити його місце перебування. Через це прокурор навіть просив виділити стосовно нього окреме провадження. Костенко викликали до суду, його дозволяли арештували також в той час, коли він вже був засуджений Росією.

Наразі у матерілах справи Костенко вже не фігурує, з 2016 року як обвинувачені чи підозрювані проходять лише Краснов та кілька росіян.

Справи стосовно Краснова слухаються в кількох судах Київщини. Його обвинувачують у зберіганні зброї та державній зраді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування