Саакашвілі: США вмовляли Грузію не піддаватися на провокації Росії

Середа, 8 серпня 2018, 05:58

Екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі заявив, що американці були впевнені, що після закінчення холодної війни Росія не буде втручатися в інші країни і просили Грузію не піддаватися на провокації.

Про це він розповів в інтерв'ю "Новій газеті".

На питання, чому Саакашвілі не попросив союзників зі Сполучених Штатів про допомогу, коли почалася війна, він відповів, що американці не усвідомлювали всю небезпеку ситуації.

"У квітні 2008 року наша розвідка зробила фотографії, де 200 російських танків з написами "Абхазія" вишикувалися в лінію в Сочі на залізничних шляхах. На що американці сказали, що це провокація: мовляв, не звертайте уваги", - розповів політик.

Він додав, що у розвідслужби США не було такої інформації, а грузинській стороні доводилося бігати з фотографіями.

"Хоча у американців там літали супутники час від часу. Колишній сепаратист нам розповідав, що коли вони заводили російські танки Т-55, їх попереджали, що заводити треба у хмарну погоду, щоб супутники не бачили", - зазначив Саакашвілі.

При цьому він уточнив, що у 2008 році США вже не так пильно моніторили регіон, як за часів СРСР.

На думку Саакашвілі, ЦРУ погано спрацювало, а екс-президент США Джордж Буш пізно зреагував на ситуацію, що склалася.

При цьому він констатував, що влада Грузії в той момент сама не була до кінця впевнена, що війна реальна.

"Коли почалася війна, значна частина наших офіцерів і майже всі члени уряду були у відпустках. Ми не перевели свою бригаду з Іраку, я вагався", - розповів екс-президент.

"Коли у травні росіяни ввели війська до Абхазії, я викликав американського посла і сказав, що пора повертати нашу бригаду, оскільки ситуація загострюється. Він сказав, що подумає, а через два дні відповів: "А раптом Москва сприйме це як провокацію?" І я погодився, сам до кінця не був упевнений", - сказав він.

Саакашвілі додав, що навіть збирався їхати на Олімпіаду в Пекін, де був і Володимир Путін, але в останній момент передумав.

На уточнююче запитання, як він міг планувати поїздку, якщо розвідка доповідала про переміщення російської армії, Саакашвілі відповів, що оскільки це вже тривало кілька місяців, то у Грузії звикли до цього.

За його словами, в результаті війни і Росія, і Грузія зазнали великих людських втрат, а головною вимогою Кремля до США було одне: щоб Саакашвілі покинув пост президента.

Більше про російсько-грузинську війну читайте у текст:і Уроки грузинського