На "Кримському титані" аврально засипають накопичувач кислоти – губернатор

Вівторок, 11 вересня 2018, 13:44

Ситуація з "Кримським титаном" нормалізувалася, завод зараз не працює, а накопичувач кислоти на підприємстві аврально засипають.

Про це на прес-конференції в Києві заявив голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На сьогоднішній день ситуація там нормалізувалася. Ми повністю проводимо моніторинг навколо "Кримського титану", що стосується підконтрольної території України. Зранку 10 вересня ми не спостерігаємо, що завод працює. Труби підприємства не димлять. У нас є певна інформація, і з ймовірністю відсотків 90 ми можемо сказати, що сам завод "стоїть", - сказав він.

Гордєєв додав, що, за його даними, в Криму ліквідовують наслідки катастрофи.

"Вони в авральному порядку засипають той накопичувач кислоти, з яким щось сталося, фосфатогіпсом і вапном для гасіння сірчаної кислоти і припинення її викидів в атмосферу", - сказав він.

Глава ОДА запевняє, що херсонська влада виконала весь комплекс захисту превентивного характеру в області.

12 вересня відбудеться засідання комісії з надзвичайних ситуацій за участю всіх служб, за результатами якого приймуть рішення про припинення превентивних заходів.

Гордєєв вважає, що, щоб уникнути в майбутньому подібних ситуацій, необхідно як мінімум передати завод "Кримський титан" в управління Україні.

Нагадаємо, на півночі окупованого Криму в Армянську стався викид невідомої речовини в атмосферу, через що утворився маслянистий наліт на дахах будинків і листі дерев.

Українські прикордонники неподалік від КПВВ "Чаплинка" зафіксували наявність токсичних речовин в повітрі. Військовослужбовці, які патрулюють адмінмежу з Кримом у Херсонській області скаржилися на головний біль, нудоту, першіння в роті.

4 вересня окупанти вирішили припинити на два тижні роботу заводу "Титан" у Армянську. Так званий "глава республіки" Сергій Аксьонов також вирішив відправили з міста всіх дітей шкільного та дошкільного віку. Окупанти заявили, що у місті перевищила норму концентрація сірчистого ангідриду.

Український омбудсмен Людмила Денісова звернулася до установ ООН із закликом звернути увагу на різке погіршення екологічної ситуації в окупованому РФ Криму.

Заступник міністра екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш повідомив, що причиною негативного впливу кримського заводу "Титан" на навколишнє середовище і здоров'я людей є щоденні викиди в атмосферу, а не кислотний накопичувач, як повідомлялося раніше.

У Мінооборони України заявляли, що викид хімічних речовин на території окупованого Криму трапився через військових Збройних сил Росії, які на тренуваннях обстріляли відстійники відходів титанового та содового заводів.

Після хімічного викиду на заводі "Кримський Титан" в Армянську по медичну допомогу звернувся 61 український прикордонник.

8 вересня у МінТОТ повідомили, що випадків хімічного отруєння серед населення Херсонської області не зафіксовано, тож потреби в евакуації населення немає

9 вересня повідомлялося, що 45 осіб виїхали з Криму на Херсонщину за медичною допомогою.