Сущенко готовий просити Путіна про помилування – захисник

Середа, 12 вересня 2018, 14:18

Засуджений в Росії до 12 років колонії український журналіст Роман Сущенко готовий просити про помилування.

Про це повідомив його громадський захисник Марк Фейгін в ефірі телеканалу "Прямий".

"Роман готовий написати цей нещасний папір з проханням про помилування, я не бачу в цьому жодної проблеми, Роман зі мною згоден. Не важливо, що ти напишеш, головне – опинитися в Києві", – пояснив Фейгін.

Водночас, він наголосив, що журналіст не визнає свою провину.

"Звернення за помилуванням абсолютно не означає, що ви визнаєте свою провину. У Романа помер батько в лютому, і тому у нього є підстави сподіватися ще побути зі своєю мамою, яка теж дуже стара людина, на восьмому десятку", – зазначив Фейгін.

Він розповів, що під час засідання у Верховному суді Росії у середу захист наполягав на виправдувальному вироку або зменьшенні строку покарання.

Зокрема, на думку захисників, суд не врахував, що на утриманні Сущенка перебувають його дружина та син, що проти журналіста влаштували провокацію за участі його знайомого.

Фейгін припускає, що Сущенка можна обміняти на Станіслава Єжова, якого в Україні судять за держзраду.

За словами захисника, засуджений українець не підтримує голодування та звертався до іншого українця Олега Сенцова, щоб той "не витрачав своє здоров'я". 

Фейгін підтвердив, що захист планує звертатись в ЄСПЛ, та розповів, що буде просити, щоб Сущенка не етапували в колонію, а залишили в СІЗО Лефортово.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко також написала, що остаточний вирок дозволяє помилувати журналіста.

"Теоретично – остаточний вирок відкриває шлях до процедури помилування і передачі Романа. На практиці – все залежить виключно від волі Путіна", – зазначила вона.

12 вересня Верховний суд Росії визнав законним вирок українському журналісту Роману Сущенку.

Він заявив, що розраховує на обмін.

Власного кореспондента "Укрінформу" у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року, у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

4 червня Московський міський суд визнав українського журналіста винним у шпигунстві і призначив покарання у вигляді 12 років колонії суворого режиму.

Сущенко провину не визнав.

За інформацією російських ЗМІ, журналіста засудили нібито за спробу з'ясувати можливість нового наступу бойовиків "ДНР" на Маріуполь.

У ФСБ Росії стверджували, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ заперечили це.