Рахунки "Юри Єнакієвського" в Швейцарії розблокують після вироків в Україні – ЗМІ

Середа, 12 вересня 2018, 19:00

Кошти тіньового олігарха екс-регіонала Юрія Іванющенка в Швейцарії зможуть розблокувати лише після того як в Україні щодо нього завершать розслідування.

Про це йдеться в розслідуванні Deutsche Welle.

"У Іванющенка у цій країні є нерухомість, яку його адвокати вже чотири роки намагаються врятувати від арешту, накладеного швейцарськими правоохоронцями", - повідомили у виданні.

У 2012 році він з компаньйоном придбав бізнес-центр за 19,5 мільйонів євро у кантоні Цюріх.

Зазначають, що встановити ім'я компаньйона Іванющенка не вдалося, але доля кожного з них склала 50%.

"Нерухомість придбалась кіпрською компанією, 50 відсотків якої належали Іванющенку через компанію з Панами, а решта - кіпрській компанії партнера народного депутата", - додали у ЗМІ.

Після 2014 на рахунки Іванющенка наклали арешт, тому він не отримував прибутку від  бізнес-центру.

У 2015 році, щоб обійти санкції олігарх продав компаньону свою половину у фірмі, яка контролює бізнес-центр, за 50 тисяч євро.

У грудні 2015 року фірма компаньона Іванющенка звернулась до влади Швейцарії по дозвіл переказати з рахунків підсанкційної кіпрської фірми 6,7 мільйона франків на рахунки офшорної компанії дружини Іванющенка – Ірини.

Ці кошти начебто включали у себе накопичені за час дії санкцій дивіденди, повернення боргу партнера перед Іванющенком і 50 тисяч за половину фірми.

Зазначають, що дозвіл невдовзі надали і транзакцію здійснили, але влітку 2016 року в юстиції Швейцарії визнали переоформлення нерухомості на іншого власника недійсним.

Федеральний суд Швейцарії також залишив майно фірми, яка контролює бізнес-центр Іванющенків, заблокованим.

Його адвокати у Швейцарії продовжують вимагати розблокувати рахунки олігарха, проте клопотання не можуть задовольнити доки проти Іванющенка в Україні не завершиться розслідування кримінальних справ або не буде винесено судовий вирок. 

За сім років депутатства Іванющенко не часто бував у Раді, але його називали одним з найвпливовіших осіб країни. Сам депутат запевняв, що живе на відсотки із зароблених колись "7-8 мільйонів доларів".

Наприкінці лютого 2014 року, після втечі Януковича, Іванющенко потрапив у санкційні списки США, ЄС та Швейцарії як "людина з найближчого оточення Януковича".

На рахунках "Юри Єнакієвського" у Швейцарії є 72 мільйони виведених з України швейцарських франків. Швейцарія обіцяє повернути ці гроші Україні, якщо українські правоохоронні органи зможуть довести їх незаконне походження.

Наразі Іванющенко живе з родиною у Монако. Там, за даними реєстрів компаній Монако і Великобританії, зареєстроване місце проживання дружини екс-депутата і його сина Арсена.

У 2017 році Іванющенка виключили зі санкційного списку ЄС.

Раніше Центр протидії корупції повідомив, що через зняття санкцій з Іванющенка Україна втратила 5,4 мільярда.