Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Білоруська церква також має намір отримати автокефалію

Понеділок, 17 вересня 2018, 00:56

Білоруська автокефальна православна церква підтримує надання томосу УПЦ і також має на меті офіційно отримати статус автокефалії.

Про це розказав першоієрарх Білоруської автокефальної православної церкви (БАПЦ), архієпископ Святослав Логін в інтерв’ю Радіо Свобода.

"Ми, звичайно, підтримуємо це рішення. Наша мета – також легалізуватися в Білорусі і офіційно отримати статус автокефалії", -висловився Логін щодо рішення Константинопольського патріархату надати Українській православній церкві статус автокефальної.

"Історично ми маємо багатовікову православну традицію. У минулому столітті наша церква робила реальні кроки для того, щоб отримати автокефалію і щоб її визнали", - додав він.

Логін пояснив, що українська церква і білоруська в минулому мали єдину митрополію – церква в Білорусі починалася з Київської митрополії.

"Пізніше це була Києво-Литовська митрополія з центром у Новогрудку – вона була знищена Московською церквою. І донині Москва робить все, щоб Українська і Білоруська церкви автокефалії не отримали", - розказав архієпископ.

Однак, за його словами, для того щоб білоруське православ'я отримало автокефальний статус, на це має бути бажання вірян і влади.

Логін переконаний, що  для того щоб держава була духовно незалежною, має бути незалежність церкви, тому держава в цій незалежності має бути зацікавлена.

"При нинішній владі процеси легалізації білоруської церкви в Білорусі, її подальше зростання і отримання автокефалії навряд чи можливі. Нинішня влада і економічно, і політично, і духовно підпорядкована Москві", - констатував він.

При цьому Логін висловив надію, що надання автокефалії УПЦ вплине і на БАПЦ, адже після визнання української церкви, наступною має бути білоруська.

Як повідомлялось, через ситуацію з наданням автокефалії Українській православній церкві з боку Константинополя, патріарх Російської православної церкви Кирил припиняє згадувати патріарха Константинопольського Варфоломія за богослужінням.

На думку російської церкви, ситуація з томосом для України нібито є "небезпечною для світового православ'я".

У Київському патріархаті переконані, що розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

Коли українським православним варто чекати проголошення автокефальної церкви читайте в інтерв'ю речника Київської патріархії "Українській правді".

Читайте також: "Що таке Томос, і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

"Після Томосу"

"Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування