Кремль сподівається відновити відносини з Україною з приходом "відповідальних політиків"

Понеділок, 17 вересня 2018, 17:43

У російському Міністерстві закордонних справ заявили, що відновлювати російсько-українські відносини будуть вже з іншими, "більш відповідальними" політиками в Україні.

Про це повідомили в МЗС РФ, коментуючи припинення Договору про дружбу.

"Нинішня криза між нашими країнами неминуче буде подолана. Однак відновлювати відносини, очевидно, доведеться вже з іншими, більш відповідальними українськими політиками", - написали в МЗС РФ.

На думку російського відомства, в "антиросійському угарі українське керівництво завдасть колосальної шкоди російсько-українським відносинам і національним інтересам самої України".

17 вересня президент Петро Порошенко підписав указ, який вводить у дію рішення РНБО про припинення договору про дружбу між Україною і Росією.

До 30 вересня Росію буде поінформовано про це нотою МЗС, а Порошенко внесе у Верховну Раду відповідний законопроект.

Як відомо, договір про дружбу між Україною та РФ було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.

Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

Згідно з договором, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.