Комісар ЄС написала листа міністру юстиції РФ із закликом звільнити Сенцова

Середа, 19 вересня 2018, 03:54

Комісар ЄС з питань юстиції Вєра Юрова звернулася до російського міністра юстиції Алєксандра Коновалова з закликом негайно звільнити українського режисера Олега Сенцова.

Про це пише Politico.

"Я б закликала вас переглянути цю справу з гуманітарних міркувань і з урахуванням міжнародних зобов'язань Росії в питаннях прав людини і звільнити пана Сенцова", - йдеться в листі чеського політика.

"Такий жест став би потужним сигналом світу про прихильність Росії дотримання міжнародного права і прав людини", - підкреслила Юрова.

Вона також закликала російського міністра забезпечити доступ до Сенцова представникам української влади, в тому числі українського омбудсмена, і створити незалежну медичну бригаду для забезпечення належного лікування політв'язня.

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українських політв'язнів. Він відмовляється припиняти голодування і лягати в лікарню попри погане самопочуття.

10 вересня стало відомо, що Сенцов написав заповіт на свою творчість на випадок смерті.

У помилуванні Сенцова російська влада відмовляє під приводом того, що засуджений сам повинен попросити про помилування. Цього Сенцов робити не збирається.

Верховна Рада висунула ув’язненого в Росії українця на Нобелівську премію миру.

Перед цим, 28 серпня, екс-президент Польщі Лех Валенса запропонував номінувати Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

Європейська народна партія, найбільша фракція в Європейському парламенті, номінувала незаконно ув'язненого в Росії українського режисера на здобуття премії Сахарова.