Фігурант "справи Веджіє Кашка" Чапух оголосив голодування

Середа, 19 вересня 2018, 20:48

У СІЗО Сімферополя кримськотатарський активіст Асан Чапух, обвинувачений у "справі Веджіє Кашка", 15 вересня почав голодування і вимагає від медсанчастини СІЗО надати йому негайну медичну допомогу.

Про це повідомив його адвокат Айдер Азаматов після відвідування свого підзахисного в ізоляторі, передає "Крим. Реалії".

"Він повідомив про голодування керівництву СІЗО. Його головна вимога – щоб його хоча б почали лікувати. У Чапуха жахливий стан: підвищений тиск, постійні головні болі, ліва нога і рука не працюють – усе оніміло", – розповів Азаматов.

За словами Чапуха, голодування – це вимушений захід.

"Він сказав, що його зовсім не лікують і голодування – це вимушений захід. Заявив, що не припинить його, поки не почнуть надавати медичну допомогу. У медсанчастини йому дають якусь таблетку, і на цьому все", – зазначив адвокат.

За словами захисника, Чапуха вивозили на обстеження до цивільної лікарні. Однак курс лікування він там не проходив.

Російський слідчий був присутній 19 вересня в СІЗО. Він пообіцяв втрутитися у ситуацію і з’ясувати, чому Чапуху не надають медичну допомогу.

Адвокат зауважив, що намагався відмовити Чапуха від голодування, але однозначної відповіді на прохання так і не отримав. Заарештований заявив, що "буде голодувати до тих пір, поки не вилікують".

11 вересня підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя продовжив на 2 місяці арешт 4 фігурантам "справи Веджіє Кашка" - Асан Чапух, Казім Аметов, Бекір Дегерменджі і Руслан Трубач залишаться в СІЗО до 15 листопада.

23 листопада 2017 року в різних районах Криму відбулися обшуки в будинках кримських татар і затримання активістів національного руху за нібито "вимагання в особливо великому розмірі" у громадянина Туреччини.

Серед затриманих – Бекір Дегерменджи, Куртсеїт Абдуллаєв, Асан Чапух, Руслан Трубач і Кязім Аметов. Їм інкримінують вимагання, вчинене групою осіб (ч. 2 ст. 163 Кримінального кодексу). 

Після затримань кримських татар померла ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Їй стало погано під час затримання кримськотатарських активістів, які нібито вимагали гроші в турка.

Після анексії в Криму фактична російська влада практикує масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу та кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організацією "Хізб ут-Тахрір".