Варфоломій: Україна отримає автокефалію, це - її право

Неділя, 23 вересня 2018, 19:22

Українська православна церква має отримати автокефалію, оскільки має на це право.

Таку думку під час літургії в церкві святого Фоки в Стамбулі висловив Вселенський патріарх, предстоятель Константинопольської православної церкви Варфоломій, повідомляє грецьке видання "Ekathimerini".

"Настав час Україні отримати статус автокефалії, який вона отримає, сподіваюся, попри існуючі реакції ... і це станеться, тому що це право (української - ред.) церкви", - сказав патріарх, реагуючи на заперечення Російської православної церкви щодо статусу УПЦ.

Говорячи про критику з боку Росії щодо позиції Варфоломія про автокефалію УПЦ, патріарх заявив: "Ми не боїмося погроз".

Варфоломій додав, що екуменічний патріархат має право надавати автокефалію, як це було зроблено у низці церков, починаючи з Росії у 16 столітті.

У свою чергу президент України Петро Порошенко відреагував на підтримку Варфоломія та зазначив: "Для нас дуже важлива підтримка Константинопольської Церкві-Матері. Разом з десятками мільйонів українських православних молюся за рішення про надання автокефалії, роблю і зроблю для цього все від мене залежне".

Читайте також: 

"Що таке Томос, і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

"Після Томосу"

"Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха"

31 серпня Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Предстоятель УПЦ КП Філарет (Денисенко) впевнений, що єдина помісна церква у країні буде створена до кінця поточного року.

7 вересня голова інфор

маційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) з посиланням на офіційне повідомлення секретаря Синоду повідомив, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві.

У РПЦ обурилися екзархами у Києві і пригрозили "діями у відповідь", також РПЦ погрозила розірвати відносини з Константинополем, якщо УПЦ отримає автокефалію.

Згодом в УПЦ МП скликали свій синод, щоб обговорити українську церкву. Патріарх РПЦ Кирил припинив згадувати патріарха Константинопольського Варфоломія під час богослужіння.

У Київському патріархаті переконані, що розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

17 вересня стало відомо, що екзархи вже у Києві, призначили кілька зустрічей і готові до діалогу з усіма.

Президент Петро Порошенко обіцяє захистити священнослужителів і вірян УПЦ  Московського патріархату, які захочуть перейти в Єдину помісну православну церкву.

Також Порошенко пообіцяв, що не допустить провокацій та пролиття крові після створення Української Помісної Православної Церкви та надання Томосу про автокефалію.