Головні новини дня – за 60 секунд

Понеділок, 3 вересня 2018, 21:17

Порошенко готується до виборів, завтра Верховна Рада починає роботу, смертність на українських дорогах в 7 разів вище, ніж в ЄС - новини, які обговорювали 3 вересня.

Про Порошенка. Стратегія передвиборчого штабу чинного президента Петра Порошенка полягає в тому, щоб довести виборцям його незамінність та винятковість у порівнянні з іншими кандидатами, йдеться у нашій статті "Його команда. Хто входить у виборчий штаб Порошенка".

Про зміни у Конституції. Президент Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді низку змін до Конституції, зокрема стосовно можливості оренди Росією військових баз в окупованому Криму.

Про Верховну Раду. Верховна Рада має намір розглянути сім блоків питань цієї осені. У планах є питання безпеки, зокрема інформаційної.

"Також на осінь найважливішим питанням є бюджет. І я мав розмову з прем’єром, щоб бюджет був поданий вчасно, щоб ми могли пройти обговорення бюджету в парламенті до його прийняття", - сказав спікер ВР Андрій Парубій.

Про Захарченка. У Кремлі заявляють, що вбивство ватажка незаконного збройного формування "ДНР" Олександра Захарченка не означає вихід Росії з мінського процесу.

Про ДТП. В аваріях на дорогах в Україні за цей рік загинули вже понад 1,5 тисячі осіб, за минулий рік – від 3,4 тисячі до 4,5 тисячі, за останні 15 років – близько 74 тисяч осіб.

При цьому, дані Міністерства внутрішніх справ і Державної служби статистики, якими послуговується МОЗ, суттєво відрізняються (у 2016 році розходження даних МВС і МОЗ було близько 50%).

Якщо порівняти з державами, співмірними за кількістю населення з Україною, то в Німеччині, Великобританії та Іспанії на 1 млн осіб гине вдвічі менше людей, ніж в Україні, хоча кількість населення там на мільйони і десятки мільйонів більша.

Про навчання. У понеділок в Україні відкрили багатонаціональні військові навчання "Репід Трайдент – 2018" (Rapid Trident – 2018) за участю підрозділів армій НАТО.

Зазначається, що в цьогорічних заходах братимуть участь військові підрозділи 10 країн-членів НАТО та 4 країн – партнерів НАТО, всього – 14 країн. А саме – Україна, США, Азербайджан, Болгарія, Велика Британія, Грузія, Данія, Канада, Литва, Молдова, Німеччина, Румунія, Польща, Туреччина.

Про пожежі. У заснованому 200 років тому музеї в Ріо-де-Жанейро сталася потужна пожежа, що загрожує колекції з більш ніж 20 мільйонів експонатів, починаючи від археологічних знахідок і закінчуючи історичними пам'ятними речами.