Парубій: ЦВК має бути оновлена у найближчі тижні

Вівторок, 4 вересня 2018, 02:38

Питання оновлення Центральної виборчої комісії має бути вирішене у найближчі тижні.

Про це в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій, передає "Укрінформ".

"Я вважаю неможливим такий сценарій, щоб ЦВК не було переобраним. Я знаю, можливо, є певні політичні сили, які би хотіли, щоб лишилося старе ЦВК. Як голова парламенту, я не допущу, щоб вибори в Україні проходили під старим складом ЦВК", - зауважив Парубій.

"Це питання має бути вирішене чим швидше - якщо не в найближчий тиждень, то в найближчі тижні воно має бути вирішено і Центральна виборча комісія має бути оновлена. І в цій дискусії, яка, на жаль, дуже довго тривала, ми маємо поставити крапку", - підкреслив він.

"Я впевнений, що парламент на цій сесії, в найближчий період, це зробить", - додав спікер.

Крім цього, Парубій розповів про можливі сценарії завершення дискусії щодо оновлення складу ЦВК.

"Не приховую того, я рекомендував навіть піти таким шляхом, як припинення повноважень всього складу ЦВК. І тоді всі ці дискусії про 14 кандидатів і 13 місць знімаються. Вважаю, це може бути одна з форм і одна з дій у вирішенні цього питання. Є положення, яким дозволяється внести подання (його вносить президент) про припинення повноважень всього складу ЦВК.

Коли це подання внесене і відбувається голосування в парламенті, призупиняються повноваження всіх членів ЦВК", - зазначив голова Верховної Ради.

Він нагадав, що зараз 13 членів ЦВК уже припинили свої повноваження,двоє ще мають час від моменту обрання на виконання своїх повноважень.

"Вважаю, що може бути повне перезавантаження всього складу ЦВК - чи в такому сценарії, чи в такому, який був запропонований на фактично останньому тижні, коли БПП відкликав одну зі своїх кандидатур", - сказав Парубій.

У липні фракція Блоку Петра Порошенка заявила, що готова відкликати одну зі свої кандидатур на посади членів Центральної виборчої комісії, щоб врегулювати питання їх кількості.

Було запропоновано відкликати кандидатуру Ольги Лотюк.

Як повідомлялося, спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що депутати пропонують на законодавчому рівні збільшити кількість членів Центральної виборчої комісії, щоб усі запропоновані 14 кандидатів отримали посади.

Перед цим голова Верховної Ради не виключав, що склад ЦВК вдасться оновити ще влітку, до кінця сесії.

Однак 5 липня парламент не приступив до оновлення складу Центральної виборчої комісії, оскільки більшість народних депутатів відмовились від розгляду цього питання.

Раніше комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя підтримав подання президента щодо звільнення 13 членів Центральної виборчої комісії у зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень і рекомендував до розгляду 14 нових кандидатів.

За словами, представника президента в парламенті Ірини Луценко, тепер має бути поіменне голосування за кожного кандидата в Раді і один із них має бути виключеним.

1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – і 13-го члена комісії.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на кандидатів у нові члени Центрвиборкому.

Це 14 осіб: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталія Бернацька (Народний фронт); Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"), Ірина Єфремова ("Народний фронт"), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко ("Самопоміч"), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова ("Радикальна партія Ляшка").

Президент врахував кандидата від партії "Батьківщина", а питання щодо кандидатури від фракції "Опозиційний блок" вирішили узгоджувати окремо.

Читайте також: Контрольований вибір. Як Порошенко оновлює ЦВК

Порошенко, Рак і Щука, або Хто зайвий у ЦВК

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News