Дві фракції Ради вимагають, щоб ГПУ І СБУ розслідували діяльність Медведчука і "вата-ТВ"

Вівторок, 4 вересня 2018, 12:55

Представники фракцій "Блок Петра Порошенка" та "Народний фронт" закликали Генпрокуратуру та Службу безпеки провести розслідування щодо антиукраїнської діяльності Віктора Медведчука та "проросійських" телеканалів.

Про це з трибуни парламенту заявив нардеп Андрій Левус після хвилини вшанування пам'яті українського поета Василя Стуса.

"Хочу додати кілька слів. 33 роки тому помер Стус. У нас  йде вже 5 рік війна. Є одна людина, яка має зв'язок між цими двома фактами. Ця людина називається Віктор Медведчук", - сказав з трибуни політик.

За його словами, у 80-му році Медведчук був адвокатом Стуса і підтримав звинувачення проти нього, а зараз є головним локомотивом проросійських ідей в Україні та  відкриває двері для російської агресії.

"Це людина, яка проголошувала гасла федералізації, двомовності, антиєвропейські гасла, зараз почувається вільно в країні, яка пережила Революцію гідності і де тисячі людей вже загинули за незалежність з 2014 року", - сказав Левус.

Він зазначив, що два роки тому багато з депутатів підтримали звернення до ГПУ з тим, щоб розслідувати антиукраїнську діяльність Медведчука, але воно так і не було проведене.

фото Дмитра Ларіна, УП

Нардеп додав, що тепер Медведчук публічно повертається в політику і купив для цього "112 канал".

"Звертаюся до всіх нардепів, які мають хоть дещицю совісті, сумління і того, що називається патріотизм, бойкотувати "112 канал", "NewsOne", "Інтер" і всі канали, які належать проросійським олігархам і роблять все, щоб просувати російські ідеї", - сказав Левус.

"Закликаю, якщо у вас є совість, якщо ви носите вишиванки, якщо ви називаєте себе патріотами, ви не повинні брати участь у цій грі, у маніпуляціях цих вата-ТВ", - додав він.

Також політик звернувся від колег по фракціях і закликав Генпрокурора Юрія Луценка та СБУ здійснити всі необхідні заходи по розслідуванню діяльності Медведчука.

На думку депутатів, його антиукраїнські дії є  не тільки викликом здоровому глузду, але і плювком на могилу Стуса і тисяч українських патріотів, які загинули від рук російського агресора з 2014 року.

Крім того, Левус зазначив, що проросійські сили нехтують все українське і готують реванш, щоб повернутися в українську політику, змінити її зовнішній курс і забрати незалежність.

Раніше голови фракцій "Блок Петра Порошенка" та "Народного фронту" заявили, що через окремі засоби масової інформації представники "п'ятої колони" намагаються влаштувати реванш Росії в Україні.

Як повідомлялося, наприкінці липня Медведчук повідомив про рішення приєднатися до партії "За життя" Вадима Рабіновича і очолити напрямок щодо "відновленню миру" з Росією.

Згодом стало відомо, що новий генпродюсер телеканалу "112 Україна", якого призначили після зміни власника, пов’язаний із Медведчуком. Журналістка Наталія Седлецька повідомила, що "112 Україна" в односторонньому порядку розірвав співпрацю з Радіо Свобода, в рамках якої на телеканалі транслювалася програма "Донбас Реалії", а також було спільне виробництво щотижневої програми "Завтра" та "Воєнний щоденник".

За даними ІМІ, у липні 2018 року найбільше матеріалів з ознаками замовності в інтернет-ЗМІ стосувались Медведчука та УПЦ (МП).

Також повідомлялося, що колишній заступник голови адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов заявив, що отримав в управління телеканал NewsOne.