У Раду проходять 7-8 партій, а 1/5 виборців не хочуть іти голосувати

Вівторок, 4 вересня 2018, 14:09

68% українських виборців готові голосувати на виборах до Верховної Ради і 23% не налаштовані брати участь у них.

Про це свідчить опитування фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва й соціологічної служби Центру Разумкова, проведене з 16-го до 22 серпня.

Основні причини відмови від участі у виборах: люди не бачать, за кого голосувати (19% від тих, хто не планує йти на дільниці), і не вірять у чесність виборів (17%).

Найбільше сумнівів у чесності парламентських виборів у респондентів на Донбасі (вільній частині), де 59% опитаних не вірять у чесність виборів, та у східному регіоні загалом (46%).

Серед політичних партій найбільше голосів тих, хто піде на вибори, отримали б партія "Батьківщина" (18,5%).

Далі йдуть: "Громадянська позиція" (9,4%), "За Життя" (8,7%), Блок Петра Порошенка "Солідарність" (7,7%), "Опозиційний блок" (7,1%), "Радикальна Партія Олега Ляшка" (6,4%), "Слуга народу" (6,4%).

Також є шанс здолати виборчий  бар’єр в Об’єднання "Самопоміч" (4,1%).  

Так само, як у випадку з вибором президента, не більше половини з тих, хто обрав певну  партію, зробив остаточний вибір.

Найбільш стійкий електорат має "Опозиційний блок" (51%), партія "За життя" (47%) та "Батьківщина" (43%).

Дещо менше стійких прихильників у партії "Громадянська позиція" (39,5%), "Радикальної партії" (37%), БПП (32%).

А серед електорату партії "Слуга народу" надійних прихильників – лише 23% її виборців.

По регіонах відносно рівномірно розподілена підтримка в "Батьківщини", БПП (за винятком сходу, де результат відчутно нижчий) та партії Ляшка (за винятком Донбасу, де підтримка менша).

Натомість популярність партії "Громадянська позиція" суттєво більша на заході й у центрі, а "Опоблоку" та "За життя!" – на півдні й сході, зокрема, на Донбасі.

"Опозиційний блок", "Батьківщину" та "За життя" більше схильні підтримувати виборці старшого віку, а серед виборців до 30 років найбільшу підтримку має партія  "Слуга народу".

41% громадян вважають, що наступні вибори до Верховної Ради мають відбуватися за пропорційною системою з відкритими списками. Перевагу цій виборчій системі надають  виборці усіх політсил. Нинішню виборчу систему підтримують 15%, чисто мажоритарну – 16,5%, а чисто пропорційну – 5%. 

Опитування проходило в серпні в усіх регіонах України за винятком анескованого Криму та окупованих територій Донецької й Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років.

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.