У Маріуполі знайшли схрон зі зброєю, викраденою в Криму

Середа, 5 вересня 2018, 15:40

У маріупольському гаражі батька бойовика правоохоронці виявили схованку зброї, частина з якої була вкрадена з військової частини у Криму під час анексії півострова.

Як повідомляє поліція Донецької області, протитанковий гранатомет, три автомата Калашникова, форму військового зразка та екіпіровку виявили співробітники карного розшуку у приватному гаражі в замаскованій схованці під обшивкою стелі.

Два автомати були викрадені у військовій частині АР Крим під час анексії, ще один – з будівлі міліції охорони Маріуполя в ході масових заворушень у 2014 році.

Маріупольські оперативники отримали інформацію про те, що в 2014 році група бойовиків, тікаючи з міста, заховала зброю, в ході операції "Зброя та вибухівка".

Поліцейські відпрацювали зв’язки кожного з них та перевірили можливі місця закладок.

"Диверсійний арсенал був виявлений у гаражі в Приморському районі, який належить батьку 29-річного учасника незаконних збройних формувань", – уточнює поліція.

Знайти схованку допомогли вибухотехніки та кінологи: РПГ-18, три автомата з магазинами до них та військове обмундирування були "зашиті" у стелі.

"Встановлено, що всі автомати – викрадені, два з яких завезені з Криму. Вилучене відправлено на експертизу. Поліцейські встановлюють канал поставки зброї з анексованого півострова", – інформує поліція.

"Власник схрону перебуває у полі зору поліцейських близько 5 років. Лише поліцією Донеччини відносно нього відкрито три кримінальні провадження – за вимагання, викрадення зброї та участь в НЗФ", – зазначає відомство.

За даними поліції, в 2013 році він разом зі спільником викрав та утримував у Маріуполі людину: вони вимагали переписати на них усе майно.

"Переховуючись від закону, в 2014 році чоловік брав активну участь у масових заворушеннях в Маріуполі, займався викраденням зброї. А коли місто звільнили, втік у Донецьк, щоб уникнути покарання за скоєні злочини", – заявляє поліція.

"Там бойовик вступив в ряди терористичного бандформування "Оплот", у складі якого здійснював озброєні напади на підприємства, викрадав мирних жителів", – додає відомство.

Підозрюваний у серії тяжких злочинів перебуває у розшуку.

Хоча минуло 4 роки, "розшуковці продовжують документувати протиправні діяння, до яких причетний бойовик".

"Наразі зібрано доказову базу, яка "тягне" на 15 років позбавлення волі", – заявляє поліція.

За фактом вилучення схрону відкрито четверте кримінальне провадження – за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Це вже третій за тиждень факт вилучення зброї з Криму, яка "спливла" на Донеччині. 2 вересня поліція Бахмута вилучила збройовий арсенал у родича бойовика-втікача.