Парубій підозрює хіматаку в Криму і просить світ перевірити

Четвер, 6 вересня 2018, 10:34

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав міжнародні організації відправити комісію для перевірки викидів хімічних речовин в окупованому Криму.

Про це він сказав на засіданні парламенту в четвер.

"Закликаю міжнародні організації, в першу чергу природоохоронців, та інших міжнародних партнерів, надіслати до окупованого Криму недоторкану міжнародну моніторингову місію", – зазначив голова ВР.

На думку Парубія, перевірка має дати об’єктивну оцінку екологічної катастрофи, яка сталась на півночі Криму.

Також голова парламенту закликав "визначити реальну загрозу для всього регіону".

"Якщо моніторингова комісія не буде допущена до окупованого Криму, я вважаю, що ми як Верховна Рада України повинні визнати, що ця катастрофа – ще один факт хімічної атаки, здійснюваної російськими окупантами в Криму, і яка також спрямована проти українських громадян", – наголосив Парубій.

Він підкреслив, що Росія перетворила Крим на "полігон для випробування небезпечних зразків зброї".

Голова Ради додав, що, за його інформацією, викиди стались через те, що російські війська обстріляли хімічні відстійники титанового та судового заводів.

"Закликаю усі країни світу засудити та покарати державу-терориста Росію за застосування хімічної зброї по всьому світу, і в Сирії, і у Великобританії, і в Україні", – сказав Парубій.

Напередодні інформацію про викиди шкідливих речовин на півночі анексованого Росією Криму передали в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

В районі Армянську стався викид невідомої речовини в атмосферу. Через нього утворився маслянистий наліт на дахах будинків і листі дерев.

Українські прикордонники неподалік від КПВВ "Чаплинка" зафіксували наявність токсичних речовин в повітрі. Військовослужбовці, які патрулюють адмінмежу з Кримом у Херсонській області скаржилися на головний біль, нудоту, першіння в роті.

4 вересня окупанти вирішили припинити на два тижні роботу заводу "Титан" у Армянську. Так званий "глава республіки" Сергій Аксьонов також вирішив відправили з міста всіх дітей шкільного та дошкільного віку.

Пояснюється, що в місті перевищила норму концентрація сірчистого ангідриду.

У Міноборони заявили, що викид хімічних речовин трапився через військових Збройних сил Росії, які на тренуваннях обстріляли відстійники відходів титанового та содового заводів.