Порошенко: МЗС спрямує ноту РФ, щоб зупинити договір про дружбу

Четвер, 6 вересня 2018, 17:03

Після засідання Ради національної безпеки українське міністерство закордонних справ отримає доручення надіслати Росії ноту про припинення договору про дружбу між країнами.

Про це на засіданні РНБО 6 вересня повідомив президент Петро Порошенко.

"За результатами засідання РНБО, буде рішення і доручення міністерству закордонних справ направити відповідну ноту (про припинення договору про дружбу – УП) російській стороні", - сказав Порошенко.

Президент пояснив, що термін дії договору спливає 31 березня 2019 року, щоб він не продовжився автоматично до 30 вересня українська сторона має повідомити сторону російську про його припинення.

"Ми не бажаємо пролонгувати договір з країною-агресором", - додав президент.

Він також заявив, що договори з РФ не варті паперу, на якому вони написані.

За його словами, більшість таких договорів звучать як "брутальна насмішка". Зокрема, договір про дружбу, про співробітництво, про партнерство.

Зараз відбувається, за словами Порошенка, процес деколонізації країни, бо Росія вважає Україну своїм бонусом або ж колонією.

В кінці серпня Порошенко під час наради з керівниками закордонних дипломатичних установ України заявив, що доручив МЗС України готуватися до розриву базового договору про дружбу з РФ.

Раніше Міністерство закордонних справ України підготувало пропозиції для президента щодо виходу з органів СНД та денонсації Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією.

Сам Порошенко у квітні заявляв, що запропонує Верховній Раді припинити дію лише окремих положень договору про дружбу з Росією

За його словами, скасуванню підлягають статті щодо стратегічного партнерства між Україною та РФ або положення про двосторонню співпрацю у військовій галузі та щодо офіційного припинення нашої участі в статутних органах СНД.

Нагадаємо, у січні в Держдумі РФ запропонували денонсувати Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Росією і Україною в частині про визнання кордонів одне одного.

Договір було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.

Згідно зі статтею 40 договору, його укладено терміном на 10 років. Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

Згідно з договором, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.