САП хоче умовного терміну для голови ДІФКУ, підозрюваного у розтраті 14 млн - НАБУ

Субота, 8 вересня 2018, 17:39

У Національному антикорупційному бюро заявили, що прокурори САП планують укласти угоду з екс-головою правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ), підозрюваного у розтраті держмайна на суму понад 14 млн грн.

Як заявили у НАБУ, про плани обвинувачення прокурор САП оголосив 5 вересня під час судового засідання у справі.

За інформацією НАБУ, прокурори САП "спробували змінити кваліфікацію злочину на більш м’який: замість ч.5 ст.191 КК (передбачено позбавлення волі від 7 до 12 років з конфіскацією майна)  - ч.2 ст.364 КК (позбавлення волі від 3 до 6 років без конфіскації майна, є злочином середньої тяжкості)".

"Зміну просто "вписали" у текст угоди, без належної процедури перегляду обвинувального акта, чого вимагає закон", - заявили в антикорупційному бюро. 

У заяві НАБУ зазначено, що обвинувачення наполягає звільнити екс-посадовця від реального відбування позбавлення волі, замінивши його іспитовим строком у 2 роки.

"Прокурори САП пропонують звільнити обвинуваченого не лише від цивільної відповідальності у вигляді відшкодування державі шкоди, а й від обов’язку брати участь у засіданнях судів усіх інстанцій, в яких наразі ДІФКУ намагається відстояти свої права та повернути вкрадені кошти", - заявили у відомстві. 

У НАБУ заявляють, що у разі укладення "угода зведе на нуль шанси держави компенсувати 14,5 млн грн збитків, завданих через корупційні дії екс-очільника ДІФКУ".

Нагадаємо, 19 лютого 2016 р. керівник Державної інноваційної фінансово-кредитної установи Арсен Ісаакян був затриманий на робочому місці силовиками НАБУ та Антикорупційної прокуратури за підозрою у розтраті держмайна на суму понад 14 млн грн. 

Затриманому було повідомлено про підозру, його помістили під варту на 60 діб. Ісаакяну було призначено заставу у розмірі 13 млн 780 тис. грн. 

Згодом тодішній прем'єр Арсеній Яценюк на засіданні уряду заявив, що Кабмін вирішив звільнити керівника ДІФКУ Арсена Ісаакяна із займаної посади.