ЗМІ: Загиблий в Лондоні друг Березовського міг довести зв'язок "Аерофлоту" зі спецслужбами

Четвер, 11 жовтня 2018, 01:14

Знайдений мертвим в Лондоні соратник Бориса Березовського, колишній заступник директора "Аерофлоту" Микола Глушков, планував довести зв'язок російської авіакомпанії зі спецслужбами.

Про це, посилаючись на The Wall Street Journal, пише Meduza.

Колишній заступник директора "Аерофлоту" Микола Глушков, загиблий від удушення, планував довести в лондонському суді співпрацю російської авіакомпанії зі спецслужбами.

"Аерофлот" з радянських часів використовувався спецслужбами для відправки зарплати агентам по всьому світу, а також доставки нелегальних вантажів, стверджує WSJ з посиланням на вдову Олександра Литвиненка Марію.

Сам Глушков розповідав "Коммерсанту", що на момент його приходу в "Аерофлот" в 1996 році в авіакомпанії працювали близько трьох тисяч співробітників ФСБ (всього штат "Аерофлоту" становив 14 тисяч осіб).

WSJ стверджує, що Глушков запропонував керівникам "двох головних спецслужб" Росії самим платити зарплати в "Аерофлоті", оскільки вони активно користуються послугами авіакомпанії. Після цього Глушкову, як сказано в судових документах, стали надходити погрози.

Зокрема, начальник охорони Бориса Єльцина Олександр Коржаков обіцяв йому "відірвати голову" і "посадити в тюрму", якщо він "продовжить порушувати права ФСБ". Коржаков спростував заяву Глушкова в розмові з WSJ.

Як  пише видання, Глушков розповів друзям про плани довести зв'язок "Аерофлоту" зі спецслужбами в лондонському суді. Він був знайдений мертвим незадовго до попереднього судового засідання за своїм позовом.

13 березня стало відомо, що російського бізнесмена Миколи Глушкова знайшли мертвим у його будинку в Лондоні.

Глушков був частиною оточення Березовського з Лондона, більшість представників якого тепер мертві. Він знав Олександра Литвиненка, який був убитий в 2006 році двома кремлівськими вбивцями за допомогою радіоактивної чашки чаю.  

У 1990-х роках Глушков працював у російській державній авіакомпанії "Аерофлот" та компанії "ЛогоВАЗ", яка належала Березовському.

У 1999 році, коли Березовський втік до Британії, Глушкову пред'явили звинувачення у відмиванні грошей та шахрайстві. Він провів п'ять років у в'язниці і був звільнений у 2004 році.

В останні роки Глушков жив у Лондоні, де отримав політичний притулок. У 2011 році він передав докази для судової справи, порушеної за поданням Березовського проти російського олігарха Романа Абрамовича, який залишився в хороших відносинах з Кремлем.

Березовський звинуватив Абрамовича, в тому, що той обманув його на $5 мільярдів і стверджував, що вони в 1990-х роках були партнерами в нафтовій компанії "Сібнефть".

Абрамович заперечив це, а суддя підтримала його сторону. Глушков був незадоволений рішенням суду і почав офіційне оскарження.

У 2017 році під час заочного розгляду справи в Росії Глушков був засуджений до восьми років тюремного ув'язнення за крадіжку $123 млн у компанії "Аерофлот".

Як відомо, Бориса Березовського знайшли мертвим у березні 2013 року у будинку його колишньої дружини в Беркширі. Поліція заявила, що він покінчив життя самогубством.

Глушков тоді заявляв, що не вірить у самогубство Березовського і вважав, що колишнього олігарха вбили.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News