Порошенко порівняв вибухи в Ічні з отруєнням Скрипалів

Четвер, 11 жовтня 2018, 15:21

Президент Петро Порошенко не виключає кадрових рішень у структурах влади через пожежі і вибухи на військовому арсеналі на Чернігівщині, однак каже, що до них призвела диверсія.

Про це він сказав 11 жовтня, виступаючи перед військовими у Старокостянтинові Хмельницької області.

"Я розраховую на швидку реакцію правоохоронців. Я не виключаю і певних кадрових висновків, але, на жаль, лише кадровими висновками проблему не вирішиш. Тут потрібні системні рішення", – зазначив Порошенко.

Він наголосив, що, за попередніми даними слідства, причиною вибухів є диверсія.

При цьому президент навів приклад отруєння колишнього російського спецслужбовця Сергія Скрипаля у Великій Британії.

"Що ми побачили в суспільстві Британії? Вимоги звільнити керівництво розвідки, спецслужб, армії чи уряду? Навпаки, країна об’єдналась, вирахували російських терористів…запровадили санкції проти Російської Федерації ", – наголосив Порошенко.

Він вважає, що "подібні історії", як вибухи в Ічні, "кидають тінь на імідж українських військових і спецслужб, затьмарюють сумлінну роботу воїнів, які самовіддано захищають батьківщину".

"Це має нас навчити рішучим діям", – додав глава держави.

Вибухи на 6-му арсеналі Міноборони почалися під ранок 9 жовтня. впродовж доби з 16-кіломтерової зони було евакуйовано 12,5 тисячі осіб.

Силові відомства підозрюють диверсію і, виходячи з характеру вибухів, припускають, що на арсеналі було закладено вибухівку.

ДСНС у Чернігівській області повідомляло, що на арсеналі поблизу Ічні зберігалося 88 тисяч тон боєприпасів, але в Генштабі Збройних сил заявляли, що ця цифра відрізняється від реальної десь у 1,5-2 рази.

66-річного Скрипаля разом з дочкою отруїли 4 березня. Британія стверджує, що за отруєнням стоїть Росія, оскільки задіяна нервово-паралітична речовина була розроблена Радянським союзом. У Москві звинувачення заперечують.

5 вересня британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян: Олександр Петров та Руслан Боширов.

Журналісти дізналися, що "Боширова", насправді звати Анатолій Чепіга, а "Петрова" – Мішкін, вони служать у російській розвідці, ймовірно, мають звання "Героїв Росії".