В УПЦ КП сподіваються на отримання томосу вже в листопаді

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 00:28
В УПЦ КП сподіваються на отримання томосу вже в листопаді

В Українській православній церкві Київського патріархату розраховують, що Вселенський патріархат надасть Україні томос на Синоді в другій половині листопада.

Про це сказав архієпископ Євстратій Зоря, коментуючи в ефірі "Громадського" наслідки рішення Синоду від 11 жовтня.

На запитання щодо строків отримання томосу Зоря сказав: "Найближча дата, яка може бути, – це наступне засідання Синоду Константинопольського патріархату, яке має відбуватися в другій половині листопада".

"Ми будемо робити все, що від нас залежить, щоб це відбулося якнайшвидше", – наголосив він.

Він розповів, що зараз в Україні переходять до наступного етапу, коли треба збирати собор для об’єднання українських церков.

"Дотепер не було можливості зібрати собор, бо представники УПЦ Московського патріархату не могли взяти в ньому участь: їм потрібно було запевнення", - пояснює Зоря.

Він повідомив, що на посаду голови Єдиної помісної церкви УПЦ КП підтримуватиме кандидатуру патріарха Філарета, адже з нього анафему зняли.

"Але буде можливість висунути і інші кандидатури, хоча поки що інших кандидатур не називалося, хто би міг скласти альтернативу", - зазначив він.

"Після голосування, виборів, цей предстоятель повинен отримати від Константинопольського патріархату томос – як фізичний документ, як грамоту. І цей етап ми завершимо", – додав Зоря.

"Тоді відкривається більш широка справа єднання православ’я в Україні навколо єдиної помісної православної церкви… Ми вважаємо, що в основному цей процес мав би відбутися за 3-4, може, 5 років", – сказав він.

Читайте також: Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування