НАЗК ще й не думало перевіряти декларацію Семочка

Середа, 17 жовтня 2018, 13:30

Станом на 16 жовтня Національне агентство з запобігання корупції не приймало рішення про проведення перевірки декларації першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, у родини якого журналісти виявили російське громадянство та майна на мільйони доларів.

Про це повідомляє голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський з посиланням на відповідь НАЗК від 16 жовтня.

Разом з тим у НАЗК відзначили, що згідно з законом про запобігання корупції, "стосовно осіб, які належать до кадрового складу розвідувальних органів України та/або займають посади, перебування на яких становить державну таємницю,… заходи передбачені розділом 7 закону, організовуються і здійснюють у спосіб, що унеможливлює розкриття їх належності до зазначених органів (формувань), у порядку, що визначається НАЗК за погодженням із зазначеними органами (формуваннями)".

Також повідомляється, що НАЗК підготувало "проект порядку здійснення заходів фінансового контролю стосовно окремих категорій осіб", які належать до кадрового складу розвідувальних органів. Цей "проект порядку" "потребує узгодження з 10 держаними органами, кожен з яких має певну специфіку функціонування".

Відзначається, що цей "проект порядку" направили на офіційне погодження в тому числі і до держорганів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, "проте до цього часу (цей документ – ред.) не погоджений ними".

Також повідомляться, що НАЗК "продовжує вживати всіх необхідних заходів щодо забезпечення подання декларацій особами", які в тому числі працюють і в розвідувальних органах. 

Нагадаємо, у серпні 2018 року Порошенко призначив Семочка заступником керівника Служби зовнішньої розвідки.

До цього він обіймав посаду начальника головного управління Служби безпеки України в Києві та Київській області.

Раніше "Наші гроші" повідомляли про те, що родина Сергія Семочка має три будинки під Києвом загальною вартістю близько 8 мільйонів доларів.

Також сім’я розвідника користується гвинтокрилом та автомобілем Toyota Land Cruiser.

Зазначається, що ймовірна дружина Сергія Семочка Тетяна Лисенко, а також її донька та зять мають російські паспорти.

Сам Семочко заявив, що не має стосунку до будинків під Києвом вартістю в мільйони доларів, а його дружина є виключно громадянкою України.

За матеріалами журналістського розслідування НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо Семочка.

Служба безпеки в рамках розпочатого за заявою журналіста Дениса Бігуса кримінального провадження за статтею "державна зрада" взялася перевіряти опубліковану в ЗМІ інформацію стосовно колишнього співробітника СБУ Сергія Семочка.