За вибухи на арсеналах покарано 65 офіцерів – Полторак

Середа, 17 жовтня 2018, 17:33

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що після кожного випадку вибухів на арсеналах призначав розслідування, після якого приймав рішення про дисциплінарне покарання винних.

Про це він повідомив журналістам у середу після засідання комітету з питань нацбезпеки та оборони.

Відповідаючи на питання, щодо причин вибухів на арсеналі під Ічнею, міністр зазначив, що це "хворобливе питання", але щоразу після інших подібних випадків призначав власне розслідування у межах свого відомства.

"Щодо рішень, які я приймав... У своєму розслідуванні я можу дослідити тільки передумови, які могли сприяти вибухам на базах і арсеналах. Але я точно не можу визначити, у якій спосіб був підрив", - сказав Полторак.

За його словами, за результатами цих розслідувань ним було притягнуто до відповідальності понад 65 чоловік.

"З них - заступник начальника Генерального штабу був звільнений зі служби за службовою невідповідністю. 5 генералів отримали стягнення різного типу, починаючи від невідповідності перебування на посаді та іншими. І інші офіцери отримали відповідне стягнення", - розповів очільник Міноборони.

При цьому він додав, що міністерству важко коригувати свою роботу, поки немає результату завершеного розслідування правоохоронних органів і відповідного рішення суду.

Також за його словами, наразі існує чотирирічна програма будівництва 136 сховищ для боєприпасів, на яку, за попередніми підрахунками, необхідно виділити 15 мільярдів гривень.

Полторак зазначив, що якщо на неї буде виділятися з бюджету по 15 мільйонів, то проблема скоро не вирішиться.

Як повідомлялося, парламентський комітет з нацбезпеки й оборони планує у середу в закритому режимі заслухати доповідь представників Міністерства оборони та Генштабу щодо захищеності складів боєприпасів в Україні.

Нагадаємо, в ніч на 9 жовтня почалися вибухи на 6-му арсеналі Міноборони в Чернігівській області, впродовж доби з 16-кілометрової зони було евакуйовано 12,5 тисячі осіб.

ДСНС у Чернігівській області повідомляло, що на арсеналі поблизу Ічні зберігалося 88 тисяч тон боєприпасів, але в Генштабі Збройних сил заявляли, що ця цифра відрізняється від реальної десь у 1,5-2 рази.

Силові відомства підозрюють диверсію на складах і припускають, що на арсеналі було закладено вибухівку.

13 жовтня на території артскладів біля Ічні спостерігалася детонація боєприпасів, станом на 18:00 зафіксовано 44 вибухи.