Київський перукар ходить на допити в ГПУ через Манафорта

Вівторок, 2 жовтня 2018, 12:39

Київського перукаря Євгена Касєєва, на якого записали кілька офшорних компаній, допитують українські слідчі через виплату коштів американському політехнологу Полу Манафорту.

Про це він розповів в інтерв’ю ВВС News Україна.

На ім'я Касєєва без його відома записали кілька офшорних фірм, зокрема, Neocom Systems Limited, яка перераховувала кошти Манафорту.  

Особисто чоловік не знає Манафорта і ніяк з ним не пов’язаний, але після спецрозслідування прокурора США Роберта Мюллера 34-річного Касєєва періодично викликають на допити в Генпрокуратуру, СБУ та податкову.

Про свій зв'язок з Манафортом перукар дізнався у кінці 2017 року, коли його викликали до прокуратури.

"Мене викликали до прокуратури і показали документи, підписані нібито мною - про переказ коштів, про закупівлю якоїсь електронної техніки", - розповів чоловік і додав, що у 2006 році його пограбували і серед викраденого був паспорт, на який і записували фірми.

За словами чоловіка, ніхто зі слідчих із США у справі Манафорта не зв’язувався з ним.

У перукаря почалися проблеми з документами з 2008 року і відтоді його постійно, хоч і з різною періодичністю, викликають на різні допити.

Наприклад, у 2008 році Касєєва викликали в податкову інспекцію через несплату 300 млн гривень податків.

"В 2011 році мене викликали в податкову з приводу діяльності фірми April Limited. Вона досі існує, хоч я писав щодо цієї компанії заяви, але її ніхто не закрив. Я той викрадений паспорт у 2013 році вніс до державного реєстру втрачених документів, аби на нього більше нічого не відкривали", - розповів перукар.

Касєєв також зазначив, у Києві його викликали на допит у Головне слідче управління Генеральної прокуратури.

"Після десятого походу на допит мені вже було не страшно. Я навіть пропонував скинути в електронному вигляді всі мої покази, аби наступному слідчому, який буде мене допитувати, не довелося знову вручну набирати", - сказав Касєєв.

Крім того чоловік періодично отримує погрози у Facebook.

Манафорта у США звинувачують у відмиванні грошей, ухилянні від сплати податків за майже 10 років співпраці з колишнім керівництвом України.

Слідство вважає, що за роботу політичного консультанта в Україні Манафорт заробив понад 60 мільйонів доларів.

Слідча група представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з "Партією регіонів" і "Опозиційним блоком".

Зрештою Манафорта визнали винним за 8 з 18 пунктів обвинувачення.

14 вересня Манафорт визнав себе винним у змові проти Сполучених Штатів та змові з метою перешкоджання правосуддю.

Визнання провини може допомогти Манафорту уникнути ризику отримати триваліший тюремний термін і загрози конфіскації декількох об'єктів нерухомості і фінансових рахунків.

Екс-партнер Пола Манафорта Рік Гейтс на суді заявив, що українські клієнти Манафорта - Ахметов, Льовочкін, Тігіпко, Клюєв, Колесніков - перевели на рахунок Манафорта на Кіпрі мільйони доларів.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування