Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Скрипаль говорив, що боїться Путіна

Середа, 3 жовтня 2018, 01:46

Колишній російський шпигун Сергій Скрипаль розповів про побоювання за своє життя після виїзду з Росії до Великої Британії.

Про це він розповів в минулому році в інтерв'ю редактору BBC Марку Урбану, який працював над книгою про шпигунів після "холодної війни", пише Радіо Свобода.

Скрипаль тоді зізнався, що був розчарований розпадом Радянського Союзу і в 1992 році, будучи в званні полковника ГРУ, просив керівництво про відставку.

Реклама:

Але ГРУ в той момент настільки потребувало досвідчених і надійних кадрів, що Скрипаля умовили залишитися, запропонувавши йому "тепле місце" в Мадриді. Там розвідник деякий час працював під прикриттям у посольстві Росії, там же був завербований британською розвідкою MI-6.

За словами Скрипаля, в 1996 році він передав агентам MI-6 інформацію про систематичну корупцію в резидентурі в Мадриді.

Схема була такою: офіцери розвідки виписували бюджети на фіктивні статті витрат і завищували ціни держзакупівель. "Розпиляні" таким чином кошти вони ділили з чиновниками вищого рівня - аж до Миколи Патрушева (зараз - секретар Ради безпеки Росії - КР).

ВІДЕО ДНЯ

У ті роки він очолював управління власної безпеки ФСБ Росії, а в 1999 році очолив і всю службу, змінивши на цій посаді Володимира Путіна.

Патрушев і сьогодні вважається одним з найближчих Путіну людей.

Компромат, який передав Скрипаль, британські спецслужби використали для вербування ще одного офіцера ГРУ. Пізніше він був спійманий при передачі інформації західним спецслужбам, і в 2004 році був знайдений задушеним у військовому госпіталі в Росії. У загиблого були відрізані кілька пальців. Але, за офіційною версією, це було самогубство.

В інтерв'ю з Урбаном Скрипаль говорив, що також побоюється за своє життя. "Розумієте, ми боїмося Путіна", - чесно зізнався він журналісту.

Втім, на головне питання: чому Скрипаль міг стати мішенню для агентів ГРУ - книга Урбана не відповідає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування