Консул, що "роздавав паспорти" в Береговому, залишить Україну найближчими днями

Середа, 3 жовтня 2018, 10:37
Консул, що роздавав паспорти в Береговому, залишить Україну найближчими днями

Угорський консул, який фігурує на відео з Берегового, на якому українців приймають у громадянство Угорщини, залишить Україну найближчими днями.

Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив у своїй статті для "ЄвроПравди".

"Хоча щодо конкретних дій угорського консула дискутувати потреби немає, тут слід чітко розставити крапки над і. І ми їх розставимо. Найближчими днями консул повернеться на батьківщину", - написав міністр.

Дії угорського консула суперечать Віденській конвенції про консульські зносини, згідно з якою консульська установа виконує функції, "які не забороняються законами й правилами держави перебування або проти виконання яких держава перебування не має заперечень", нагадав глава МЗС.

При цьому міністр не уточнив, чи буде консул висланий Україною, чи добровільно відкликаний угорською стороною. За даними "Європейської правди", в Будапешті розглядали також другий варіант.

"І пан консул, і його керівники в Будапешті прекрасно знали, що ми маємо заперечення проти надання нашим громадянам другого громадянства, оскільки Конституція та законодавство України передбачають тільки одне-єдине – українське. Те, що у нас не передбачено ні кримінальної, ні адміністративної відповідальності за подвійне громадянство, суті справи не міняє. Порушення залишається порушенням, а недружні дії – недружніми", - наголосив міністр.

Угорська сторона, таємно роздаючи громадянство етнічним угорцям України, тим самим створює для них потенційні проблеми, каже він.

"Наявність іншого громадянства може викликати цілком резонні питання при призначенні на державні посади, особливо у силових відомствах України", - вважає Клімкін.

Складнощі у відносинах з офіційним Будапештом він називає "штучно створеними, оскільки між Україною й Угорщиною не існує жодних об’єктивних протиріч". "Але й до штучних проблем мусимо ставитися з усією серйозністю", - додав Клімкін.

Детальніше читайте у статті на сайті "Європейської правди": "Більше ніж "угорська проблема": як паспортний скандал відкрив паралельну реальність".

Європейська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...