Скрипаль на продажі секретної інформації заробив не більше $90 тисяч - The Skripal Files

Четвер, 4 жовтня 2018, 06:39

Колишній російський подвійний агент Сергій Скрипаль, якого, як вважає Британія, росіяни намагались отруїти у Солсбері, заробив не більше $90 тисяч на продажі секретної інформації. За роки співпраці з МІ-6 загальна сума гонорару разом з бонусами мала складати приблизно 70-90 тисяч доларів.

Про це у своїй книзі "Файли Скрипаля" (The Skripal Files) пише журналіст Марк Урбан, передає російська служба ВВС.

У книзі, яка виходить у продаж 4 жовтня, Урбан пише, що колишній полковник ГРУ продавав "порцію матеріалів" за 3 тисячі доларів.

Стільки коштували і передачі "в книгах" через дружину, і інформація, передана при особистих зустрічах із кураторами з МІ-6.

За даними журналіста, всього епізодів співпраці було 15 або 16. Разом з бонусами загальна сума гонорару за роки співпраці мала складати приблизно 70-90 тисяч доларів.

Скрипаль, будучи діючим співробітником ГРУ, розумів, що зустрічатися в РФ з куратором із британської розвідки МІ-6 надзвичайно ризиковано, тому вирішив передавати секретні матеріали через свою дружину.

Коли вона їхала з дочкою у відпустку в Іспанію, Скрипаль давав їй книгу, пояснюючи, що це подарунок для їх спільного знайомого. Насправді у книзі були записи, нанесені невидимим чорнилом - сумішшю молока і лимонного соку.

"Сергій стверджував, що його дружина не знала, ким насправді був їх "друг сім'ї". У це складно повірити, враховуючи, що в обмін на книгу "друг сім'ї" вручав дружині пачку готівки", - пише Урбан.

Коли Скрипаль пішов на пенсію, він вважав, що ризики знизилися, і став особисто зустрічатися з куратором в Іспанії.

Журналіст ВВС також у своїй книзі пише, що Скрипаль та його донька Юлія після отруєння "Новічком" не перебувають в ізоляції - вони активно контактують із зовнішнім світом. 

Як повідомлялось, Урбан у своїй книзі написав, що Скрипаль контактував з СБУ - він, ймовірно, консультував про те, як може діяти ГРУ на сході України.

Раніше стало відомо, що колишній співробітник ГРУ РФ Сергій Скрипаль підтримує політику Кремля щодо України.

5 вересня британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це - Александр Петров та Руслан Боширов. Журналісти дізналися, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе "Русланом Бошировим", насправді звати Анатолій Чепіга.

Він - полковник ГРУ і нагороджений званням "Героя РФ".

Прем'єр Британії Тереза Мей заявила, що росіяни є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ. Британія отримала європейський ордер на арешт росіян.

У МЗС Росії сказали, що названі імена їм невідомі, і заявили про "інформаційні маніпуляції" з боку Британії.

3 жовтня президент РФ Володимир Путін назвав колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля покидьком і зрадником.

Він назвав Скрипаля "просто покидьком", зазначивши, що чим швидше закінчиться інформаційна кампанія навколо нього, то краще.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування