Клімкін прокоментував висилку угорського консула

Четвер, 4 жовтня 2018, 13:42

Очільник Міністерства закордонних справ Павло Клімкін заявив, що висилка угорського консула, після інциденту з видачею громадянам України угорських паспортів в Береговому - це вже закрите питання і залишилася лише його технічна реалізація.

Про це він сказав у четвер під час спільної прес-конференції з міністром закордонних та європейських справ Словаччини Мирославом Лайчаком, відповідаючи на питання журналістів щодо подальших відносин з Угорщиною.

За його словами, у дипломатичній практиці, між "нормальними цивілізованими країнами" не буває таких випадків, коли одна країна відкликає іншу і ця країна того не виконує.

"В даному випадку це для нас питання абсолютно принципове. Питання порушення Угорщиною Віденської конвенції про консульську службу, оскільки, уявіть собі, хто міг думати про те, що угорські консули в угорському консульстві можуть видавати угорські паспорти українським громадянам", - заявив Клімкін.

"І до того ж це здійснювалося, не приховуючи, та ще й так, що консул дає якісь начебто інструкції щодо маніпуляції з українськими документами. Тому це питання принципу. Ми це питання вже проїхали", - додав він.

Міністр зазначив, що зараз мова йде про технічну реалізацію питання висилки угорського консула та про консультації з Угорщиною щодо того ,як у майбутньому буде  здійснюватися весь спектр консульських послуг в Україні.

"Але одночасно я наголошую, що ми маємо просувати дуже жорстко і послідовно на Закарпаття наші національні інтереси. Ми не маємо тиснути на нашу угорську громаду, це саме наша угорська громада, ми маємо їй допомогти", - сказав Клімкін.

"Ми знаходимося з нею у контакті. Тому будемо говорити про всі питання, у тому числі, питання реалізації нашого закону про освіту. Це дуже важливо. І ми там, де угорська сторона готова співпрацювати, будемо послідовно співпрацювати", - наголосив очільник МЗС.

Він додав, що немає бажання погіршити українсько-угорські стосунки і є чітка стратегія і перелік заходів, до яких Україна може вдаватися.

"Але наша стратегія конструктивного і послідовного діалогу. Угорська сторона пообіцяла нам змінити назву уповноваженого на Закарпатті, ми маємо вирішувати всі питання так, що не зашкодити нашій угорській громаді і перехопити ініціативу, там де це можливо", - сказав Клімкін.

Він зазначив, що важливі речі треба робити самим і співпрацювати там, де це можливо і додав, що найближчим часом поїде на Закарпаття, де буде спілкуватися не тільки з угорською, але і з словацькою та румунською громадами.

Раніше Україна оголосила консула Угорщини у місті Берегове персоною нон-грата.

Як повідомлялось, у відносинах України та Угорщини прогресує нова криза. Її викликало відео з церемонії прийняття закарпатських мешканців у громадянство, яка проходила у консульстві в Береговому. На відео консул закликала закарпатців приховувати своє громадянство від української влади.

Голова МЗС України Павло Клімкін у зв'язку з цим заявив, що Київ вишле угорського консула в Береговому.

Детальніше про це – у статті "100 тисяч вірних Угорщині: історія та приховані деталі паспортного скандалу на Закарпатті"

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто пообіцяв негайну дзеркальну відповідь на висилку Києвом угорського консула.

Більше читайте у статті на сайті "Європейської правди": "Більше ніж "угорська проблема": як паспортний скандал відкрив паралельну реальність".

Яна Міланова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...