Кучма про "Північний потік-2": Наша труба буде порожня

П'ятниця, 5 жовтня 2018, 15:12

Другий президент Леонід Кучма вважає, що Україні слід розвивати сильну економіку і не сподіватися на міжнародну допомогу, бо після реалізації Росією проекту "Північний потік-2", українська газотранспортна система може спорожніти.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання студентів Чернігівського національного технологічного університету, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, проблеми України менше турбують Євросоюз, в тому числі і країни "нормандського формату".

"Бачите, як вони, та ж Німеччина - вона ж добре розуміє: якщо буде побудований "Північний потік-2", то немає нашої труби, вона порожня буде (газотранспортна система України - ред)", - сказав Кучма.

"Тому що в 2019 році вводять ще турецький напрямок... Близько 2 млрд сьогодні отримуємо прибутку від цього, а далі буде нуль", - висловив думку він.

Другий президент зазначив, що Україні варто сподіватися лише на власні сили і не думати, що чимось допоможуть у США чи Європі.

"Треба, щоб ми стали розвиненою країною, з сильною економікою. Коли нас будуть поважати в світі, тоді відносини будуть зовсім інші. У тому числі і з боку Російської Федерації", - сказав Кучма.

Відповідаючи на питання щодо можливого терміну повернення Україні Криму та частини Донбасу, він сказав: "Це наша територія, і вона повинна обов'язково стати нашою знову. Якщо говорити про перспективу, то у мене немає великої надії, що це завтра буде. Ми ж бачимо, як світ до цих процесів ставиться".

Як повідомлялося, "Газпром" готовий почати поставки газу по газопроводу "Північний потік-2" з 1 січня 2020 року.

Президент РФ Владімір Путін заявив, що "Північний потік-2" буде побудовано попри спротив деяких країн ЄС.

Газотранспортний коридор "Північний потік-2" повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування