"Схеми": Шахраї розсилають підозрілі листи від імені журналіста-розслідувача

Субота, 6 жовтня 2018, 18:39

Редакція програми "Схеми: корупція в деталях" на "Радіо Свобода" заявляє про те, що невідомі особи масово розсилають фішингові електронні листи від імені журналіста-розслідувача "Схем" Михайла Ткача. 

За повідомленням редакції програми, про листи із підробленої е-адреси повідомили десятки людей, серед яких - пересічні громадяни, нардепи, судді, політики та чиновники, Facebook-друзі Михайла та його колеги. 

Шахраї створили "цифрового двійника" Ткача: електронну адресу з його ім’ям, прізвищем та фото, а також використали у підписі журналіста логотип редакції "Радіо Свобода".

"Текст листа імітує запит на коментар, які в такій формі ніколи не розсилалися ані від імені "Схем", ані від імені авторів-розслідувачів програми. У листах, які шахраї розсилають з електронної пошти-клона, пропонується перейти за посиланням на сторонній сайт, який вимагає від користувача ввести його пароль від електронної пошти", - пише "Радіо "Свобода". 

Сам Ткач заявив на своїй сторінці у Facebook, що адреса, з якої надсилають листи - tkach.mixailo@gmail.com - не його пошта, а лінк, який міститься у листах, може бути фішингом. 

Редакція вважає фішинг з використаннями "цифрового двійника" Михайла Ткача та символікою "Радіо Свобода" шахрайством, одна з цілей якого – дискредитація журналіста в очах громадськості та паплюження його репутації.

"Схеми" також закликали повідомляти про підрозділі листи від імені журналіста, обережно переходити за будь-якими посиланнями, що пропонуються у них, і не надавати ніякої персональної або конфіденційної інформації у разі, якщо зміст листа здається підозрілим.

"Лабораторія цифрової безпеки" звернулась до компанії Google, яка вже заблокувала фішинговий сайт у браузері Google Chrome та Google-акаунт кіберзлочинця. Звернення із проханням закрити фішинговий сайт надіслали хостеру.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News