У РПЦ вважають, що автокефалію УПЦ повинен давати їхній лідер

Понеділок, 8 жовтня 2018, 10:45

У Росії вважають, що рішення про автокефалію в Україні має приймати предстоятель РПЦ патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

Таку думку висловив митрополит східно-американський і нью-йоркський, першоієрарх Російської зарубіжної церкви Іларіон в інтерв'ю газеті "Известия".

"Патріарх Константинопольський мав домовлятися з нашим найсвятішим патріархом московським і всієї Русі Кирилом і блаженнійшим митрополитом київським і всієї України Онуфрієм. Він як перший серед рівних тоді міг би підтвердити встановлення автокефалії", – зазначив він.

"Але автокефалія повинна даватися патріархом Російської православної церкви Кирилом", – заявив митрополит Іларіон.

Митрополит також вважає: "Це справа політична. Замість того, щоб не ігнорувати канонічну церкву під митрополитом Онуфрієм, вони спілкуються, домовляються про автокефалію з іншою групою, яка називається розкольницькою. Це проти всіх правил церковного життя".

За словами Іларіона, "одна з проблем – це те, що група, яка є неканонічною, дуже агресивно ставиться до Української православної церкви, яку очолює блаженніший митрополит Онуфрій".

"Дуже багато випадків, коли насильно захоплюються храми, парафії. І буває багато несправедливих діянь по відношенню до нашої канонічної церкви", – додав він

У квітні президент України Петро Порошенко написав лист вселенському патріарху Варфоломію з проханням надати автокефалію Українській православній церкві.

7 вересня Константинопольський патріархат "у рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні" призначив своїх екзархів до Києва.

Священний Синод Російської православної церкви у відповідь заявив, що дії Константинополя "є грубим нехтуванням церковних канонів", а потім припинив згадування патріарха Варфоломія у богослужіннях і співслужіннях із ієрархами Константинопольського патріархату.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...