Правозахисники складають списки чиновників РФ, що порушують права в’язнів-українців

Вівторок, 6 листопада 2018, 19:33
Правозахисники складають списки чиновників РФ, що порушують права в’язнів-українців

Українські активісти, правозахисники та родичі утримуваних у Росії українських політичних в’язнів закликають Британію, США та інші країни використовувати закони на зразок Акту Магнітського для переслідування російських посадовців, причетних до катувань та інших порушень прав людини.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Марія Томак з "Медійної ініціативи за права людини" каже, що правозахисники працюють над складанням переліків росіян, які мали б стати об'єктами санкцій.

Зараз, за її словами, із великої кількості підозрюваних визначено близько 13 осіб, зокрема російських слідчих та інших працівників, які за її словами безпосередньо причетні до тортур та інших порушень прав людини.

Активісти неурядових організацій отримують дані від юристів та інших осіб, які мають доступ до документів слідств і судових справ щодо українців у Росії, а також від осіб, які були звільнені з російського ув’язнення і повернулися в Україну.

Томак в ході обговорення у британському парламенті зазначила, що попередні переліки за сприяння посольства України вже передають британському Міністерству закордонних справ, списки також опрацьовуються для передачі відповідним органам у Сполучених Штатах.

Голова Асоціації родичів політичних в’язнів Кремля Ігор Котелянець висловив сподівання, що особи у тих переліках зрештою опиняться під санкціями згідно з американським Актом Магнітського та подібними законами у Великій Британії і в інших країнах.

Закони названі на честь російського правника Сергія Магнітського, загиблого у в’язниці в Росії, передбачають санкції щодо порушників прав людини у будь-якій країні світу.

Батько утримуваного в Росії Павла Гриба, якого російські спецслужби викрали у серпні 2017 року з території Білорусі та інкримінували йому причетність до тероризму, сказав, що підтримує будь-які способи, які змусять Росію звільнити українських в’язнів.

Він також висловив думку, що насправді у таких гучних справах усе вирішує одноосібно президент Росії Володимир Путін.

Депутат британського парламенту Роберт Сілі визнав, що наразі не знає, чи можна буде використати у цій ситуації так звані "положення Магнітського" у нових британських законах, що наберуть чинності незабаром.

На запитання про шанси використання того закону, депутат сказав, що він буде звертатися за роз’ясненням до свого уряду.

Котелянець закликав Велику Британію не відмовлятися від будь-яких можливих способів тиску на Росію задля захисту в’язнів, яких катують побиттями, електричним струмом, залякуванням і просто нелюдськими умовами утримання.

Ірина Геращенко заявила, що Росія заблокувала питання звільнення заручників і політв’язнів та продемонструвала свою недоговороздатність.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...