"Москітний" флот для захисту від Росії пропонує командувач ВМС

Понеділок, 17 грудня 2018, 10:01

Україні потрібно створити флот із малих кораблів для захисту від Росії на морі.

Про це заявив командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко в інтерв'ю "Голосу Америки", відвідавши Сполучені Штати Америки з робочим візитом.

Він розповів, що у США обговорювали наповнення "матриці" необхідного Військово-морським силам, допомогу персоналу і накопичення матеріально-технічних засобів для відбиття агресії.

На запитання, що потрібно зробити насамперед, щоб зміцнити обороноздатність на морі, Воронченко відповів: "Якомога швидше побудова "москітного компоненту" корабельного складу, який міг би швидко  реагувати на всі ці події і мав би достатній бойовий потенціал".

"Є деякі проблеми, ці всі проблеми були обговорені – і я сподіваюся, що вони будуть вирішені за допомогою наших партнерів", – сказав командувач ВМС Збройних сил України.

Він зазначив, що кораблі більшого класу – корвети, фрегати – будуються не один рік.

Те, що наступного року на озброєння України надійдуть два американські катери, Воронченко прокоментував так: "Це – не крапля в морі. Нам зараз такий клас катерів потрібен. Це патрульні катери… Зараз опрацьовується питання проведення регламентних робіт, підготовки екіпажу й якнайшвидшої передачі".

За його словами, зараз потрібно нарощувати кількість таких суден у ВМС.

На запитання, як Україна реагуватиме у випадку, якщо росіяни продовжать зупиняти кораблі, які прямують у порти України,, Воронченко відповів:

"Ми прораховуємо всі варіанти загострення обстановки і прораховуємо весь склад сил та засобів, які потрібно там залучати. І я впевнений, що ми зробимо все для того, щоб стабілізувати обстановку".

Із приводу НАТО командувач ВМС сказав: "Ми зараз не будемо мати сил та засіб, щоб боротися на повну потужність із другою армією у світі. Ми просто виснажимо і наше суспільство, і народ, і економіку. Колективна безпека – єдиний вихід, який зараз для України підходить".

25 листопада в районі Керченської протоки російські прикордонники обстріляли українські військові судна й захопили два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу", разом із 24 моряками, 3 з яких отримали поранення.

Затриманих моряків спершу доставили в анексований Росією Крим і посадили під варту на два місяці за підозрою в "порушенні російських кордонів", а потім переправили до Москви.

Міністерство з питань окупованих територій України опублікував мапу, на якій видно, що наші кораблі захопили у нейтральних водах.

Україна у зв’язку зі збройними діями росіян запровадила воєнний стан у 10 областях із 26 листопада до 26 грудня.

Читайте також: 30 днів війни. Для чого в Україні запровадили воєнний стан

Що таке воєнний стан, як він може вплинути на майбутні вибори, роботу ЗМІ і мої права?

"Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти"