Путін про захоплення українських моряків: Розраховували, що хтось загине

Четвер, 20 грудня 2018, 11:02
Путін про захоплення українських моряків: Розраховували, що хтось загине

Президент Росії Володимир Путін упевнений, що "провокація" в Керченській протоці передбачала загибель українських моряків.

Про це він заявив під час підсумкової річної прес-конференції, відповідаючи на одне із запитань.

"Що стосується майбутнього українських військовослужбовців – їх послали, розраховували, що хтось із них загине, насправді. І велике невдоволення, я бачу, в правлячих колах викликало, що ніхто не загинув. Розраховували, що хтось із них загине. Але, слава Богу, цього не сталося", – заявив Путін.

"Йде слідство, після кримінального провадження буде ясно, що з цим далі робити", – додав він.

Російський лідер стверджує, що інцидент у Керченській протоці був провокацією з боку України, яка дозволила президенту Петру Порошенкові трохи підвищити рейтинг перед черговими виборами глави держави.

Путін також сказав, що у бортовому журналі українців нібито було написано "проникнути таємно" – але без супроводу російських лоцманів прохід в Азовське море неможливий.

25 листопада у Чорному морі поблизу Керчі в анексованому Криму прикордонні катери ФСБ РФ протаранили та відкрили вогонь на ураження по корабельній групі ВМС України.

Росіяни захопили 2 українських катери, 1 буксир та 24 українських військовослужбовців.  Троє з українських моряків зазнали поранень. 

Напад стався у нейтральних водах, Україна навела докази цього.

Але усіх затриманих моряків та співробітників СБУ, які були на борту, арештували на 2 місяці за звинуваченням у порушенні кордону РФ.

Президент України Петро Порошенко через цей акт агресії Росії запровадив воєнний стан з 26 листопада до 26 грудня – на підставі рішення РНБО і з дозволу Верховної Ради. Воєнний стан поширюється на 10 областей України.

Арештованих українців етапували до Москви у СІЗО "Лефортово", 

За словами уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової, статус українських моряків як військовополонених, згідно з Женевською конвенцією, передбачає "особливу" модель звільнення.

Читайте також Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...