Минає термін дії воєнного стану в Україні

Середа, 26 грудня 2018, 08:07

Закінчується термін введеного місяць тому воєнного стану в десяти областях України.

Згідно указу президента Петра Порошенка, термін спливає о 14 годині в середу.

Воєнний стан в Україні було введено з 14 години 26 листопада 2018 року терміном на 30 діб - до 14 години дня 26 грудня 2018 року.

Він діяв у областях, розташованих уздовж російського кордону, придністровської ділянки молдовського кордону та на узбережжі Чорного і Азовського морів.

До цього переліку входять Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька області.

Згідно з українським законодавством, воєнний стан на всій території України або в окремих її місцевостях припиняється після закінчення строку, на який його було введено.

До закінчення строку, на який було введено воєнний стан, та за умови усунення загрози нападу чи небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності президент України може прийняти указ про скасування воєнного стану, про що має бути негайно оголошено через засоби масової інформації.

Читайте також: 30 днів війни. Для чого в Україні запровадили воєнний стан

Що таке воєнний стан, як він може вплинути на майбутні вибори, роботу ЗМІ і мої права?

Нагадуємо:

  • 16 грудня президент Петро Порошенко заявив, що воєнний стан в Україні не буде продовжений після завершення 30-денного терміну його дії 26 грудня, якщо не буде повномасштабного вторгнення Росії.

  • Поштовхом до запровадження воєнного стану стало те, що 25 листопада в районі Керченської протоки російські прикордонники обстріляли українські військові судна й захопили два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу", разом із 24 моряками