Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокат: Влада РФ може збільшити звинувачення полоненим морякам

Неділя, 9 грудня 2018, 21:10
Адвокат: Влада РФ може збільшити звинувачення полоненим морякам

Російська влада може спробувати збільшити обсяг звинувачення полоненим українським морякам, яких захопила у Керченській протоці 25 листопада. 

Таку думку в інтерв'ю "Радіо Свобода" висловив адвокат Микола Полозов, який є захисником одного з полонених - капітана другого рангу, командира дивізіону Дениса Гриценка і є координатором команди адвокатів, яка здійснюватиме захист військовополонених. 

"Наразі усім 24 морякам пред’явлено однакові звинувачення – у порушенні ч.3, ст.322 КК РФ "незаконний перетин державного кордону РФ, здійснений групою осіб за попередньою змовою або ж організованою групою із застосуванням насильства або ж без подібного", - зазначив адвокат.

Він нагадав, що максимальна санкція за цією статтею передбачає 6 років позбавлення волі.

"Враховуючи досвід роботи в інших справах щодо українських політв’язнів, я не виключаю, що російська влада може спробувати збільшити обсяг звинувачення", - заявив Полозов. 

На питання, коли можна розраховувати на повернення моряків в Україну, Полозов заявив: "Якщо буде ухвалено політичне рішення про їх передачу Україні, цих військовополонених моряків можуть (передати - ред.) просто посередині слідства". 

"В принципі процесуально кримінальна справа, попереднє розслідування в кримінальній справі триває близько 1,5 року. Потім слідчі передають цю справу до суду. Я сподіваюся, що ситуація з військовополоненими українськими моряками буде вирішена швидше, ніж слідство це тягнутиме 1,5 року. На жаль, це залежить тільки від політичного рішення, це залежить від можливостей української влади в союзництві зі своїми західними партнерами добитися від Кремля необхідного рішення", - зазначив Полозов.

"Усе впирається у рішення Кремля. І якщо міжнародне співтовариство зможе знайти підхід ... з обов’язковою умовою про звільнення цих військовополонених, то їх звільнять на будь-якій стадії слідства, на будь-якій стадії суду", - заявив адвокат. 

"Це як інші українські політв’язні. Тобто, це ті люди, яких Росія утримує в неволі, і звільнення котрих обумовлює якимись своїми умовами. Так чинять, напевне, якісь сомалійські пірати або ж терористи. Нормальні держави так не чинять", - додав він. 

Адвокат також наголосив, що усі 24 затриманих є військовослужбовцями.

"Усі вони, за нормами міжнародного права, Третьої Женевської конвенції, перебувають у статусі військовополонених. Незалежно від того, чи визнає це та сторона, яка їх захопила, чи ні.​... Є така позиція, що мовляв, якщо не оголошена війна, значить, не може бути військовополонених. Це абсолютно не так", - заявив він. 

Також Полозов зауважив, що російська влада здійснює конвенційні порушення щодо захоплених моряків.

"По-перше, цих моряків не можна було саджати до СІЗО. По-друге, до них не можна було застосовувати рішення яких-небудь не військових судів. Їх не можна було розділяти по різних камерах. Їх не можна було перевдягати у тюремну робу і знімати з них військову форму з формами розрізнення. Їм мали дозволити зберігати між собою субординацію військову", - заявив адвокат.

"Усе це означає, що Російська Федерація не визнає норм міжнародного права щодо цих військовополонених, що фактично відносно них чиниться і продовжує чинитися воєнний злочин", - додав він. 

Читайте також:

Війна у Керченській протоці: таран, штурмовики та захоплення українських кораблів

Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти

Нагадаємо, 25 листопада у Чорному морі прикордонні катери ФСБ РФ протаранили та відкрили вогонь на ураження по корабельній групі ВМС України.

Росіяни захопили 2 українських катери, 1 буксир та 24 українських військовослужбовців. Троє з українських моряків зазнали поранень. Усіх затриманих моряків та співробітників СБУ, які були на борту, було заарештовано. Їм висунули звинувачення у порушенні кордону.

Заарештованих українців етапували до Москви у СІЗО "Лефортово", трьох поранених утримують у медблоці слідчого ізолятора "Матроська тишина".

За словами уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової, статус українських моряків як військовополонених, згідно з Женевською конвенцією, передбачає "особливу" модель звільнення.

В РФ заявили, що українські моряки, взяті у полон після обстрілу їхніх кораблів у Чорному морі, залишаться під вартою в РФ як мінімум до завершення судових процедур.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що російські прикордонники захопили українські кораблі тому, що ті "пішли в Керч"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...