Японія згодна на мирний договір з РФ, якщо вона віддасть 2 острови

Понеділок, 21 січня 2019, 05:42

Прем'єр-міністр Сіндзо Абе розглядає можливість укладення мирного договору з Росією, якщо Москва передасть Японії два з чотирьох спірних островів Курильської гряди.

Про це повідомляє агентство "Кіодо" з посиланням на урядові джерела, передає Інтерфакс-Україна.

За словами співрозмовників агентства, прем'єр-міністр Японії Абе готовий зосередитися на передачі менших островів Курильської гряди - Хабомаї та Шикотану.

Як відзначають джерела, він розуміє, що якщо Токіо продовжить наполягати на поверненні відразу чотирьох спірних островів, то це може не тільки привести до глухого кута в переговорах, але і скоротити шанси на отримання навіть двох островів - Хабомаї та Шикотан.

"Це нереально", - прокоментував високопоставлений урядовий чиновник, близький до Абе, можливість переконати Росію передати Японії всі чотири спірних острови.

"Немає ніякого способу, щоб пан Путін схвалив це", - додав він.

Після оцінки громадської думки Абе, як очікується, винесе остаточне рішення про те, чи повинна Японія укласти угоду з Росією на основі забезпечення передачі двох менших островів.

Абе проведе переговори з президентом Росії Володимиром Путіним в Москві у вівторок.

Нагадуємо:

  • Чотири острова Курильської гряди - Ітуруп, Шикотан, Кунашир і Хабомаї - викликають територіальні розбіжності між РФ і Японією з кінця Другої світової війни, коли СРСР анексував території, які належали Японії. 
  • У 1956 році СРСР і Японія підписали декларацію про завершення військових дій, однак мирний договір так і не було підписано. 
  • У вересні 2018 р. президент РФ Володимир Путін закликав Японію підписати мирну угоду з Москвою "без будь-яких передумов"  до кінця року, щоб спробувати вирішити довготривалу територіальну суперечку.
  • У Японії у відповідь заявили, що не мають наміру укладати мирну угоду з РФ до вирішення територіальної суперечки, яка стосується Курильських островів.
  • У листопаді 2018 р. після зустрічі лідерів РФ і Японії Кремль повідомив про домовленість повернутися до радянсько-японського меморандуму 1956 року, за яким РФ погоджувалася передати Японії два з чотирьох островів.
  • В РФ  пройшли мітинги проти передачі Курильських островів Японії

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...