Суддя почав читати вирок Януковичу

Четвер, 24 січня 2019, 09:14

Головуючий суддя Оболонського райсуду Києва Владислав Дев'ятко почав зачитувати вирок у справі за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді.

На засіданні суду 24 січня присутні адвокати Януковича та сторона обвинувачення.

Трансляцію здійснює Youtube-канал Генеральної прокуратури.

У справі про держзраду Януковича відбулося 89 судових засідань, було допитано 52 свідка.

Янукович не виступив у суді із заключним словом, оскільки заявив, що зазнав травм під час гри в теніс на одному з підмосковних кортів. На відеозв’язок екс-президент теж не вийшов.

Захист Януковича стверджує, що суд порушив процедуру попередження про судове засідання. Адвокат Януковича Олександр Горошинський заявив, що отримав запрошення на оголошення вироку телефоном, а не повісткою за день до засідання.

На думку захисту, це ставить під сумнів легітимність вироку суду.

Адвокат Януковича Віталій Сердюк зазначив, що його підзахисного не буде на слуханні 24 січня. Також він не вийде на відеозв’язок.

Нагадаємо: 

  • Колишньому главі держави інкримінують ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.5 ст.27 ч.3 ст.110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч.5 ст.27 ч.3 ст.437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.
  • Цю підозру Януковичу оголосили у 2016 році, коли він свідчив у справі про розстріл Майдану.
  • Основою звинувачень стало звернення до президента Росії Володимира Путінавід 1 березня 2014 року, в якому український екс-президент нібито просив ввести в Україну війська.
  • Розглядати справу про держзраду суд почав навесні 2017 року.