Активіст збирав дані про силовиків, що били С14. Поліція відкрила на нього справу

Понеділок, 11 лютого 2019, 18:55

Активіст ініціативи "Хто замовив Катерину Гандзюк?" Роман Сініцин заявляє, що через його пост у Facebook про пошук даних силовиків, що побили представників "С14" біля Подільського райуправління було відкрито кримінальну справу.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"За постік про грошову винагороду за ПІБ і домашню адресу співробітників поліції, які приймали участь в жорстокому побитті людей внесли інфу в ЄРДР по 345 статті: "Погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо працівника правоохоронного органу, а також щодо його близьких родичів у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків", - написав він.

За його словами, силовики хочуть взнати хто, "як і за скільки грошей координує і організовує акції в рамках ініціативи Хто замовив Катю Гандзюк?".

"Прогнозуємо, що це допити, обшуки, вилучення техніки, документів, цифрових носіїв.

Вполнє мабуть НСРД: наружка, трафіки телефонів, місця перебування, зняття даних з цифрових мереж і.т.д", - написав він.

Сініцин заперечив, що в його публікації були погрози.

"(Не було – ред.) підтверджень, що я дійсно купував данні беркутів (не купував бо ніхто толком нічого не прислав путнього на жаль)", - написав він.

У неділю, 10 лютого Сініцин оголосив, що буде платити за інформацію про правоохоронців, що побили представників "С14" біля Подільського райуправління.

Зокрема, він запропонував 50 доларів за інформацію (ПІБ, посада, домашня адреса, сім'я) про кожного силовика.

"Цікавимося як громадяни. Персональних даних не збираємо. Хочеться привітати дружин правоохоронців з 8 березня. Все в рамках "журналістського розслідування", - написав він.

 

Під час брифінгу 11 лютого керівник поліції Києва Андрій Крищенко заявив, що дав доручення відкрити кримінальне провадження через пост у соцмережі. 

"Наші слідчі вивчать і буде проведена перевірка. Громадяни можуть збирати про мене матеріали, які є в публічному доступі, які я сам туди викладаю про інших поліцейських, тому що діяльність поліції публічна. Але я хочу застерегти - яка мета?...Якщо там є заклики прийти додому до сім'ї - це вже інша мета, і ми це будемо присікати і захищати (поліцейських - ред.)", - сказав він.

Нагадаємо:

  • 9 лютого на Контрактовій площі правоохоронці затрималиучасників руху С14, в яких вилучили зеленку, газові балончики та ножі і збиралися під час виступу кандидата у президенти Юлії Тимошенко провести акцію ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?".
  • Затриманих доправили до відділення поліції, звідки згодом випустили, але вилучені речі. Вимагаючи їх повернути, представники С14 влаштували штовханину з правоохоронцями – тож поліцейські застосували силу до них.
  • Поліція відкрила три провадження: за ч. 2 ст. 345 Кримінального кодексу (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 341 (захоплення державних будівель) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство).
  • Крім того, відкрито провадження щодо скоєння працівниками поліції правопорушення за ознаками  ч. 2 ст. 365 ККУ (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством).
  • Керівник київської поліції Андрій Крищенко запевнив, що поліція не перешкоджалапроведенню акції "Хто замовив Катю Гандзюк?" на Контрактовій площі, але перепросив за правоохоронця, який при затриманні людей крикнув: "Лягай, Бандеро!".

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування