Росія намагалася зірвати вибори через "Білі балаклави" – СБУ

Вівторок, 19 лютого 2019, 11:42
Росія намагалася зірвати вибори через Білі балаклави – СБУ

Служба безпеки України заявляє, що Росія не полишає намірів повернути Україну в орбіту свого впливу, а тому готує втручання у вибори.

Про це на брифінгу 19 лютого заявив заступник глави СБУ Віктор Кононенко.

"Російським керівництвом перед усіма російськими спецслужбами було поставлене чітке завдання "закрити українське питання у 2019 році". Росія намагатиметься штучно створити ситуацію невизнання виборів в Україні, як частиною українців, так і частиною західної спільноти", - сказав він.

Кононенко додав, що СБУ запобігла зриву виборчого процесу керованим з Москви проектом "Білі балаклави", затримавши керівника цього проекту Євгена Моринця. 

За його словами, координувались ці дії громадянином України, який переховується в Росії, Миколою Дульським.

"Дульський організував в інтересах Росії в Україні як мінімум 6 акцій дестабілізації ситуації. Сьогодні ми розповімо про зрив чергових деструктивних планів РФ на прикладі одного з проектів по дестабілізації ситуації у нашій країні – проекту "Білої балаклави", члени якої, діючи за вказівками з Москви з осені 2018 року готували зрив виборчого процесу відразу після завершення першого туру виборів президента України", - заявив представник СБУ.  

Він додав, що у рамках кримінального провадження СБУ провела обушки в офісах і за місцем проживання трьох активних учасників руху на підтримку Надії Савченко, які за координацією "з відомим агентом російських спецслужб Миколою Дульським, що переховується в Росії, готували підготовку до насильницької зміни влади" в Україні.

"Для підвищення градусу протестної активності затриманий учора Євген Моринець (він же "Біла балаклава") знімав, обробляв і розміщував у мережі інтернет відеоролики від імені "Білої балаклави". Ця відеопродукція містить заклики до повалення конституційного ладу в Україні та захоплення державної влади насильницьким шляхом", - сказав Кононенко.  

Він додав, що зловмисники намагалися втягнути у свою протиправну діяльність активних громадян та організації, закликаючи їх до "народовладдя".

Після цього вони планували захоплювати адміністративні будівлі у регіонах України, а також Верховну раду і організовувати масові протести та кровопролиття, щоб зчинити хаос.

"Координацію Моринця здійснював Дульський. Задум Росії включав невизнання виборів, скликання віче та висування вимог до влади, які не можуть бути виконані", - сказав Кононенко.

Він закликав громадян України "не піддаватись на провокації подібних псевдопатріотів, які за координації ФСБ-шної агентури на руку Кремля розхитують ситуацію в Україні і мають на меті використати введених ними в оману патріотів у якості гарматного м'яса і приводу для Росії розіграти в Україні черговий силовий сценарій".

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування