Інцидент з офісом БПП у Сумах: прокуратура показала відео затримання

П'ятниця, 22 лютого 2019, 16:03

У прокуратурі Сумської області наполягають, що поліцейські перевищили повноваження, коли накрили офіс партії "Блоку Петра Порошенка", у поліції в свою чергу кажуть, що діяли законно.

На підтвердження своїх заяв речник прокуратури Сумщини Наталя Науменко оприлюднила у Facebook шматки відео, де зафіксовано момент затримання і поверхового огляду.

"Відео, на яких співробітники поліції затримують двох осіб "з метою убезпечення жителів міста від можливої загрози озброєних чоловіків". Чи були підстави для застосування спецзасобів, а саме кайданок, у яких особа провела тривалий час? Затриманий говорить – це флобер, який стріляє сіллю, забирай", - написала Науменко.

На відео видно, як правоохоронець хапає одного чоловіка за руку і намагається вивести з приміщення, хоча той кричить "Я сам! Я не відмовлявся!", а також момент поверхового огляду, під час якого у сумці одного з чоловіків поліцейські знаходять пістолет, який власник називає "Флобером на бертолетовій солі".

У свою чергу начальник ГУНП в Сумській області Микола Лушпієнко запевняє, що поліція діяла законно і не знала, що затримані чоловіки є працівниками якоїсь політсили.

"Ми отримали виклик на лінію 102, що в одному з приміщені по вулиці Курській відбувається підкуп виборців. На місце виїхала слідча група та патрульна поліція. За вказаною адресою, в приміщенні, без будь-яких вивісок чи інших ознак політичних сил чи партій, поліцейські опитали громадян, що там знаходились. При огляді у одного з чоловіків в сумці був виявлений пістолет. Тож його та ще одну людину доставили у сумський відділ поліції", - сказав Лушпієнко.

Він також додав, що після відкриття прокуратурою провадження про перевищення службових повноважень правоохоронцями, у поліції розпочали службове розслідування.

"Але точно можу сказати, ні я, ні мої колеги, що виїхали на виклик, не знали і не знають, представники якої політичної сили чи партії це були. Ми направимо відповідний запит в прокуратуру", - наголосив Лушпієнко.

За його словами, "поліція Сумщини поза політикою".

"Ми виконуємо норми закону і працюємо в межах чинного законодавства і нікому не дозволимо порушувати чинне законодавство України", - підсумував Лушпієнко.

Нагадаємо:

  • У Сумах прокуратура почала кримінальне провадження за фактом перевищення влади та службових повноважень працівниками поліції.
  • Тоді повідомлялося, що поліція перевіряла офіс партії "Блоку Петра Порошенка" через анонімне повідомлення про нібито незаконне використання приміщення.
  • У прокуратурі стверджують, що без будь-яких законних підстав правоохоронці затримали двох присутніх там осіб та доставили їх до відділку поліції, при цьому безпідставно застосувавши до затриманих спеціальні засоби (наручники).
  • Після втручання працівників прокуратури двох затриманих громадян звільнили.
  • Згодом у поліції повідомили, що штаб БПП в Сумах перевіряли через повідомлення про підкуп виборців.